«Ξηλώνουν» τους ταχυδρόμους από τα νησιά – Με ένα ταχυδρόμο θα μείνουν η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες

Newsroom
25/01/2021 13:39
 
 
 

 

Με έναν ταχυδρόμο θα μείνει μεγάλο μέρος των νησιών της χώρας, πολλά εκ των οποίων εκτός της μεγάλης τους έκτασης, το καλοκαίρι λόγω τουρισμού έχουν εντελώς διαφορετική πληθυσμιακή εικόνα με πολλαπλάσιους κατοίκους συγκριτικά με το χειμώνα, αλλά και πολύ περισσότερες επιχειρήσεις σε λειτουργία.

Την ίδια στιγμή ο ένας και μοναδικός ταχυδρόμος θα πρέπει να εξυπηρετεί και μικρότερα νησιά που ανήκουν στις συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες, καθώς η Νάξος για παράδειγμα συμπεριλαμβάνει και τέσσερα μικρότερα νησιά, ενώ ουδείς δεν γνωρίζει τι θα συμβαίνει σε περίπτωση ασθενείας του ενός και μοναδικού διανομέα.

Το σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και η πρόσφατη υπουργική απόφαση, η οποία αυξάνει το διάστημα επίδοσης της αλληλογραφίας σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα κατάθεσης της επιστολής, ενώ έως τώρα ήταν μία εργάσιμη ημέρα, θα μετατρέψουν σε είδος προς …εξαφάνιση θα τους ταχυδρόμους από την 1η Φεβρουαρίου. Αλλωστε στις προβλέψεις εντάσσεται επίσης μόλις μία εβδομαδιαία επίσκεψη ταχυδρόμου σε ορισμένες περιοχές με λιγότερους από 7.000 κατοίκους καθώς τα αστικά δρομολόγια μετατρέπονται σε αγροτικά.

Από το Φεβρουάριο οι αλλαγές

Από τον επόμενο μήνα θα εφαρμοστεί κανονικά το νέο πρόγραμμα διανομής αλληλογραφίας, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά, αλλά η πραγματική του διάσταση θα φανεί εντός ολίγων ημερών όταν ο αριθμός των διανομέων θα μειωθεί κατά περίπου 450 αφού δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του μη μόνιμου προσωπικού. Το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει επίσης και το σταδιακό κλείσιμο περίπου 220 ταχυδρομικών καταστημάτων από το σύνολο των 670 και την αντικατάστασή τους από πρακτορεία, λύση η οποία είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν με αμφίβολα αποτελέσματα.

Και ενώ η καθολική υπηρεσία, δηλαδή η εξασφάλιση της παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους της χώρας, όπου και αν βρίσκονται, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις, σε σταθερή βάση, προσιτή τιμή και καθορισμένη ποιότητα, μοιάζει να διασώζεται με την καταβολή ποσού ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2013 – 2020, με την καθολική …εξυπηρέτηση δε φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο.

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι της νησιωτικής Ελλάδας από τη Ρόδο ως τη Μύκονο και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λέρο αποστέλλουν επιστολές διαμαρτυρίας στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τονίζοντας ότι η κεντρική πολιτεία εξακολουθεί να νομοθετεί με όρους «ηπειρωτικότητας» αγνοώντας τη νησιωτικότητα της χώρας.

Το ζήτημα φέρνει προς συζήτηση την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Μυκόνου και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Κωνσταντίνος Κουκάς και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων, την οποία θα παρακολουθήσει και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Παράλληλα για το θέμα έχουν υποβάλει ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή όχι μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης.

Με τη συρρίκνωση του αριθμού των διανομέων ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία για σοβαρές αρρυθμίες στην πληρωμή των συντάξεων στις απομακρυσμένες περιοχές και της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς επίσης και στην επίδοση των λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Η κατάσταση στα νησιά

Νάξος:

Ενα διανομέα προβλέπει το νέο πρόγραμμα για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο, αντί για τρεις που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στο κατάστημα Νάξου των ΕΛ.ΤΑ παρά το γεγονός ότι «η πόλη της Νάξου είναι πρωτεύουσα του πολυνησιακού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου και η ΔΕ Νάξου αριθμεί πληθυσμό περίπου 15.000 μονίμων κατοίκων» επισημαίνει στην επιστολή του προς τον υπουργ, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός.

Ταυτόχρονα πρόκειται για ένα νησί που εμφανίζει έντονη εποχικότητα λόγω του τουρισμού, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο τους θερινούς μήνες καταγράφονται 600.000 αφίξεις τουριστών. Επιπλέον, στην πόλη της Νάξου πέραν των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των τεσσάρων τραπεζικών καταστημάτων λειτουργεί ικανός αριθμός δημοσίων υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., ΟΑΕΕ, Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Ειρηνοδικείο, Δήμος, Πολεοδομικό Γραφείο, τμήματα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Ι. Μητρόπολη Παροναξίας, Γενικό Λύκειο, δύο Γυμνάσια, τέσσερα δημοτικά σχολεία, επτά νηπιαγωγεία, δύο παιδικοί σταθμοί, εσπερινές δομές, ΕΠΑΛ, ΔΙΕΚ κ.α).

Ζωτικής σημασίας είναι για τις Μικρές Κυκλάδες τα πρακτορεία που εδρεύουν στο Κουφονήσι και τη Δονούσα όπως αντίστοιχα για την ορεινή Νάξο το κατάστημα Φιλωτίου, το οποίο εξυπηρετεί τη ΔΕ Δρυμαλίας και τους οικισμούς της που βρίσκονται σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους. «Είναι αδύνατον σε ένα διανομέα να διαχειριστεί μόνος του τον όγκο της αλληλογραφίας και των λοιπών συναλλαγών, τη στιγμή μάλιστα που η μορφολογία και η ρυμοτομία της πόλης (στενά σοκάκια, σκαλοπάτια) υποχρεώνει τον εκάστοτε διανομέα να διανέμει την αλληλογραφία πεζός» υπογραμμίζει ο κ. Λιανός, ο οποίος αναρωτιέται ποιος θα αντικαθιστά τον μοναδικό διανομέα σε περίπτωση κανονικής ή αναρρωτικής αδείας.

Μύκονος:

Την ανάγκη επανεξέτασης του σχεδιασμού διανομής και αριθμού διανομέων ΕΛ.ΤΑ., ιδίως σε νησιωτικούς και τουριστικούς δήμους εκφράζει σε διάβημά του προς την ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.

«Ο νέος σχεδιασμός διανομής και ο αριθμός διανομέων των ΕΛ.ΤΑ. που τέθηκε σε ισχύ την 01.01.2021 πλήττει ιδιαιτέρως τον τρόπο διανομής αλληλογραφίας του νησιωτικού χώρου» τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουκάς. Ο ίδιος εξηγεί πως τα νησιά ως μικρές γεωγραφικές και χωρικές ενότητες, αποκομμένα από τον ηπειρωτικό χώρο στερούνται πλεονεκτημάτων που τα αστικά κέντρα είναι ικανά να επωφεληθούν.

Παράλληλα τονίζει με έμφαση ότι στους νησιωτικούς και δη τουριστικούς Δήμους όπως π.χ. ο Δήμος της Μυκόνου, που βάσει της τελευταίας απογραφής του 2011, απαριθμούσε 10.134 μόνιμους κάτοικους και σαφώς σήμερα, κατόπιν του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά πολύ, κρίνεται σκόπιμο να συνυπολογιστεί η έντονη εποχικότητα κατά τους θερινούς μήνες, με αφίξεις επισκεπτών και εργαζομένων που αυξάνουν το πλήθος των ευρισκόμενων στο νησί περίπου στις 180.000 ημερησίως.

«Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με το πλήθος των διάσπαρτων κατοικιών και τον τεράστιο όγκο των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και το γεγονός ότι πολλά από τα νησιά αυτά, όπως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελούν συμπλέγματα με άλλα γειτονικά τους (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα) που στερούνται καταστημάτων ΕΛ.ΤΑ».

3.000 θυρίδες

Σήμερα στη Μύκονο με περίπου 3.000 θυρίδες να αντιστοιχούν στους κατοίκους της και δεδομένου ότι το κάθε σημείο παράδοσης αλληλογραφίας (ταχυδρομική θυρίδα) απέχει κατά μέσο όρο περίπου 8 χλμ. από το άλλο, είναι αντιληπτό – σύμφωνα με τον κ. Κουκά – ότι ένας διανομέας είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσει ένα ολόκληρο νησί, συνυπολογίζοντας πως μόνο η Χώρα Μυκόνου λόγω της ρυμοτομίας της, ως είθισται και στα περισσότερα νησιά (στενά πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά) αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με μηχανοκίνητη διανομή και ο ταχυδρόμος παραδίδει την αλληλογραφία κατ’ οίκον σε καθημερινή βάση, περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα, με κάθε καιρική συνθήκη.

Κι αυτό την ώρα που μεγάλος όγκος αλληλογραφίας λόγω του μη ικανοποιητικού αριθμού διάθεσης θυρίδων στους δημότες των νησιών, αναγκαστικά παραδίδεται στην οικία του κάθε δημότη, κάτι που πλέον θα πρέπει να γίνεται από έναν διανομέα, αντί για τρεις που προβλεπόταν έως τώρα. «Δυστυχώς, ιδιαιτέρως για τα καταστήματα στο νησιωτικό χώρο, ο νέος αυτός σχεδιασμός καταλήγει σε υποστελέχωση των καταστημάτων και πολύ άμεσα θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία και καθυστέρηση εξυπηρέτησης του πολίτη» καταλήγει ο δήμαρχος.

Ζάκυνθος:

Στο μισό κόπηκαν οι ταχυδρομικές διανομές και στη Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, στο Κεντρικό Κατάστημα Ζακύνθου προτείνεται η διεκπεραίωση των διανομών από έναν αστικό διανομέα που θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της πόλης της Ζακύνθου, η οποία είναι δεύτερη σε πληθυσμό σε όλα τα Ιόνια Νησιά με 9.772 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά στην αγροτική διανομή, προτείνονται στο Κατάστημα Ζακύνθου μόλις δύο δρομολόγια αντί των τεσσάρων που προβλέπονταν μέχρι πρότινος, στο Κατάστημα Μαχαιράδου ένα δρομολόγιο αντί των δυο που ίσχυαν και στο Κατάστημα Κατασταρίου επίσης ένα δρομολόγιο αντί δύο που προβλέπονταν. Κι όλα αυτά σε ένα νησί, το οποίο κατά τη θερινή περίοδο έχει πληθυσμό 160.000, ενώ επιπροσθέτως είναι αραιοκατοικημένο έχοντας κατά συνέπεια μεγάλες αποστάσεις που καθιστούν πιο χρονοβόρες τις διανομές.

Σάμος:

Στο νησί που επλήγη πρόσφατα από το σεισμό και στο οποίο ακόμα η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται από τροχοταχυδρομείο καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο νέο κτίριο, στο οποίο θα μεταφερθεί το κατάστημα, προβλέπεται επίσης σημαντική μείωση του δυναμικού. Βάσει του νέου σχεδιασμού, οι ταχυδρομικοί διανομείς μειώνονται από 4 σε 1 στην πόλη της Σάμου και του Καρλοβασου από 3 σε 1, ενώ ο διανομέας του Πυθαγορείου θα έχει πλέον στην ευθύνη του και τον Πύργο.

Ρόδος:

Στην πόλη της Ρόδου και τις γύρω περιοχές, η οποία αριθμεί περί τους 60.000 κατοίκους από τους 13 διανομείς που απασχολούνταν το 2019, θα μείνουν οι 6. Επίσης στις περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 7000 κατοίκων, η διανομή της αλληλογραφίας θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα.

Εντονα προβλήματα και στην Αττική

Την ίδια στιγμή το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και νομού Αττικής προειδοποιεί ότι τα προβλήματα από την αλλαγή στο σύστημα διανομής θα είναι εξίσου έντονα στην επίδοση τόσο της αλληλογραφίας όσο και των μικροδεμάτων και στο λεκανοπέδιο καθώς μειώνονται δραματικά οι θέσεις των ταχυδρόμων ανά δήμο.

Και ενώ είναι κοινός τόπος ότι η παραδοσιακή αλληλογραφία αργοπεθαίνει έχοντας πλέον σχεδόν αντικατασταθεί πλήρως από την ηλεκτρονική, δε συμβαίνει το ίδιο με το πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο των μικροδεμάτων, τα οποία λόγω της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και εξαιτίας της πανδημίας, αποτελούν πια το μεγαλύτερο κομμάτι της διανομής με τουλάχιστον εκατό ανά τομέα ημερησίως. «Οι πολίτες πλέον θα κάνουν «μαύρα μάτια» για να δουν ταχυδρόμο στη γειτονιά τους καθώς έγιναν περικοπές από 50 έως 75% ανά περιοχή» επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 εξυπηρετούσαν το λεκανοπέδιο 1.055 ταχυδρόμοι, τον Μάρτιο του 2020 ο αριθμός των ταχυδρόμων μειώθηκε στους 705 με την αύξηση των γεωγραφικών χαρτών της διανομής, ενώ με το νέο σύστημα ο αριθμός των ταχυδρόμων μειώνεται δραματικά στους μόλις 476 αφήνοντας ολόκληρους δήμους της Αττικής ακόμα και με δύο διανομείς. Κι αυτό καθώς οι περισσότεροι εκ των 450 συμβασιούχων που θα αποχωρήσουν από τα ΕΛΤΑ (περίπου 270) απασχολούνται στο δίκτυο της Αττικής.

Ενδεικτικά, βάσει του νέου προγραμματισμού, το νέο σύστημα εξυπηρέτησης προβλέπει ανά δήμο:

Πεύκη: 2 ταχυδρόμοι.
Ελληνικό: 2 ταχυδρόμοι
Αγία Βαρβάρα: 2 ταχυδρόμοι
Ψυχικό (Νέο και Παλιό): 3 ταχυδρόμοι
Αργυρούπολη: 3 ταχυδρόμοι
Αγία Παρασκευή: 5 ταχυδρόμοι
Νέα Σμύρνη: 6 ταχυδρόμοι
Καλλιθέα: 9 ταχυδρόμοι από 27
Περιστέρι: 12 ταχυδρόμοι από 36
Ίλιον, Πετρούπολη και Άγιοι Ανάργυροι: 13 ταχυδρόμοι από 39
Πειραιάς: 21 ταχυδρόμοι από 43.

«Ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις από πολλούς δήμους αφού γίνεται αντιληπτή η πλήρης διάλυση της διανομής, με δεδομένο ότι σχεδόν τριπλασιάζονται οι τομείς διανομής και άρα οι αντίστοιχοι χρόνοι παράδοσης» υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου προειδοποιώντας ότι η νέα δομή λειτουργίας θα φέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην αλληλογραφία για τους καταναλωτές, αφού κατά περίπτωση θα φτάνουν να βλέπουν ταχυδρόμο μια φορά την εβδομάδα αλλά και σε περιπτώσεις σπανιότερα. «Αρκεί απλώς να αρρωστήσει ένας ταχυδρόμος για να καθυστερήσει η αλληλογραφία πολλές ημέρες» καταλήγει.

Πηγή: ethnos.gr

(Visited 1.470 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*