Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το σχέδιο των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

megaro maximou
Άκης Αξαόπουλος
28/03/2021 14:18
 
 
 

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στην παρουσίαση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία και οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των σχετικών πόρων που ανέρχονται στα 32 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε μέχρι τις 10 Απριλίου να κατατεθεί στη Βουλή. Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα κρίνει την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Το σχέδιο ξεπερνά τις δύο χιλιάδες σελίδες με πλήρη κατάλογο δράσεων και έργων που θα χρηματοδοτηθούν και προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50%, τραπεζικά δάνεια 30% και ίδια κεφάλαια 20%.

Όπως ξεκαθαρίζει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος οι επενδύσεις που θα γίνουν με τους πόρους του Ταμείου θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συστημάτων και της λειτουργίας του κράτους. Οι  επενδύσεις θα συνοδεύονται από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με πηγή που έχει γνώση του κυβερνητικού σχεδίου να τονίζει ότι, «όσοι ονειρεύονται επενδύσεις χωρίς δικά τους χρήματα, κάνουν λάθος σκέψεις».

Μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες του κυβερνητικού επιτελείου για την επομένη της πανδημίας είναι οι θέσεις εργασίας. Τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί και τα χρήματα για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στη διάρκεια του lockdown έχουν κριθεί επιτυχημένα στη συγκράτηση της ανεργίας, ωστόσο οι «επιπλοκές» του κορωνοϊού στην οικονομία θα αποτυπωθούν μετά την άρση των περιορισμών και την δυναμική της ανάκαμψης που θα επιτευχθεί. Το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται ως το κλειδί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το βασικό όπλο στην μάχη για την ανάπτυξη. Οι δράσεις που περιλαμβάνονται έχουν ως στόχο και την κάλυψη του κενό επενδύσεων και απασχόλησης, όπως επίσης, και την αλλαγή του της δομής του κράτους προς την ψηφιακή εποχή και την πράσινη οικονομία.

Στις βασικές γραμμές του Σχεδίου αποτυπώνονται τα 13 «κεφάλαια» με τις μεταρρυθμίσεις που θα «τρέξει» η ελληνική κυβέρνηση:

*Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)
*Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης
*Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα
*Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
*Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση
*Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα
*Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων
*Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη)
*Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)
*Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
*Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
*Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα
*Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*