Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στην Εκκλησία και θρησκευτικά νομικά πρόσωπα με τροπολογία Κεραμέως – Σταϊκούρα

Άκης Αξαόπουλος
31/03/2021 20:05
 
 
 

 

Την καταβολή εφάπαξ επιχορήγησης προς την Εκκλησία της Ελλάδας και άλλα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού και την ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και προβλέπει ότι «το Δημόσιο δύναται να καταβάλει εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση προς το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.), τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του ν. 4301/2014 (Α’ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου και τις θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωvοϊού COVID – 19 και να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο».

Σημειώνεται ότι στην τροπολογία δεν αναφέρεται το ύψος της επιχορήγησης. Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ανά δικαιούχο και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα, προβλέπεται ότι τα καθορίσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη σε θέσεις ιεροδιδασκάλων, Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι απόφοιτοι των Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής ή απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δεκαετή προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Σημειώνεται πως κατά την συνεδρίασή της για τον μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε αναφορικά με τη «θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της μερικής συμβολής στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων».

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 127 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.