Τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Ναυτιλίας έστειλαν οι νησιώτες με αναπηρία

Άκης Αξαόπουλος
07/04/2021 22:35
 
 
 

 

Επιστολή με τα αιτήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις και σχετίζονται με τους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο.

Με αφορμή το έγγραφο με θέμα «Εκπαίδευση προσωπικού επιβατηγών πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών τους για σωστή εξυπηρέτηση ΑμεΑ» που απηύθυνε στην ΕΣΑμεΑ το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής – Κλάδος ελέγχου πλοίων, η Συνομοσπονδία απέστειλε το σύνολο των αιτημάτων της ζητώντας συνάντηση.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες με αναπηρία εξακολουθούν – ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και ακόμη περισσότερο στις νησιωτικές περιοχές – να βιώνουν αξεπέραστα εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή που συχνά τους οδηγούν στο περιθώριο και τον αποκλεισμό. Θέματα προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, πρόσβασης σε τοπικές και υπερτοπικές μεταφορές, στην εκπαίδευση και υγεία, στις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, στις υποδομές αναψυχής, κ.λπ. δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία για τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής χώρας.

Ακόμη και η υλοποίηση μέτρων στους τομείς που προαναφέρθηκαν, δεν θα έχει απολύτως καμία αξία εάν δεν συνοδεύεται με τη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, που αποτελούν μία από τις πλέον ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και βιώνουν εντονότερα από τον καθένα τις επιπτώσεις της σημερινής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η απουσία προσβάσιμων θαλάσσιων μεταφορών όσο και νησιωτικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία δεν πλήττει μόνο τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, απωθώντας μια μεγάλη ομάδα καταναλωτών του εθνικού τουριστικού προϊόντος, τους καταναλωτές με αναπηρία (σήμερα εκτιμώνται σε 100.000.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και γενικότερα τους καταναλωτές με προβλήματα παρόμοια με τα άτομα με αναπηρία (π.χ. άτομα τρίτης ηλικίας, οικογένειες με παιδιά κ.λπ.), στερώντας έτσι την τοπική οικονομία από σημαντικά έσοδα.

Συνοπτικά τα αιτήματα (αναλυτικά στην επιστολή):

1. Προώθηση της υλοποίησης δράσεων που σχετίζονται με τη Ναυτιλία.

1.1. Έλεγχος και παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές.

1.2. Βελτίωση της προσβασιμότητας των κτιριακών υποδομών του Υπουργείου και των λιμένων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ν.4759/2020.

1.3. Βελτίωση της προσβασιμότητας των πλοίων και ιδιαίτερα αυτών που εκτελούν μικρούς πλόες, περιλαμβανομένων και των πλοίων ανοικτού τύπου που εκτελούν πλόες πορθμείων.

1.4. Βελτίωση της προσβασιμότητας των ιστοτόπων και ψηφιακών εφαρμογών του Υπουργείου και των Οργανισμών Λιμένων

1.5. Ενημέρωση /εκπαίδευση για τη συνοδεία, επικοινωνία και εξυπηρέτηση επιβατών με αναπηρία του προσωπικού εξυπηρέτησης επιβατών όλων των Οργανισμών Λιμένων μέσω σύντομων εσωτερικών σεμιναρίων ή/και τηλε-κατάρτισης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ε.Σ.Α.μεΑ. (ΙΝ-Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης που διαθέτει.

1.6. Βελτίωση των ελαφρύνσεων προς επιβάτες με αναπηρία και ιδιαίτερα τους νησιώτες με αναπηρία.

2. Ενσωμάτωση των αναγκών των νησιωτών με αναπηρία στη νησιωτική πολιτική του Υπουργείου, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών, την συγκράτηση της μετανάστευσης νησιωτικών οικογενειών με κάποιο μέλος με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε άνοιγμα στις νέες ιδιαίτερα δυναμικές τουριστικές αγορές ατόμων με αναπηρία.

2.1. Την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με εκπροσώπηση και της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε αυτό.

2.2 Την εκπόνηση μελέτης από το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (IN-ΕΣΑμεΑ.) με θέμα «Νησιωτικότητα, Αναπηρία και Χρόνια Πάθηση», στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί πως επιδρά η νησιωτικότητα σε τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, το επίπεδο διαβίωσης, η προσβασιμότητα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, οι μεταφορές, η πολιτική προστασία κ.λπ.

2.3. Την ανάπτυξη Επιχειρησιακού Σχεδίου του Υπουργείου για τους νησιώτες με αναπηρία με στόχο την υποβολή προτάσεων προς επίλυση των προβλημάτων που θα εντοπισθούν σε γενικό αλλά και τοπικό (ανά νησί) επίπεδο, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Πιστοποίηση της προσβασιμότητας των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών με το Ελληνικό Σήμα Προσβασιμότητας που απονέμεται κατόπιν συμμόρφωσης με το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1439, με συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος στη διαδικασία απονομής του ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και αξιοπιστία της.

(Visited 77 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*