Χατζηχριστοδούλου: Πιθανή η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο και Ίο

Άκης Αξαόπουλος
30/07/2021 00:08
 
 
 

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικους χώρους σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Ίος άφησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα»

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα»

«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμακωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ.  Χατζηχριστοδούλου παραπέποντας στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου επανέφερε το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το καλύτερο μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, καθώς όπως είπε έχουν πέσει και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αρχίσουν ξανά με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί.

«Να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν νοείται άτομα άνω των 65, 70 ετών να μην είναι εμβολιασμένοι», τόνισε.

Play Video
Έκανε μάλιστα λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων στο εξής».

Ακόμα και να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι, θα νοσήσουν πολύ ήπια, σημείωσε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς για το τείχος ανόσιας, ο κ.Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς πότε θα γίνει.

«Αλλά δεν θα γίνει τέλος Αυγούστου, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο», εκτίμησε ο ίδιος.

«Οι μεγάλοι να προστατεύσουν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο»

Παράλληλα χαρακτήρισε απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο για τα παιδιά άνω των 12 ετών, τονίζοντας ότι και τα παιδιά δεν είναι άτρωτα.

Η μετάλλαξη Δέλτα ειναι πιο μεταδοτική στα παιδιά, εξήγησε ο καθηγητής.

«Όσο πιο πολλά παιδιά εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Θα γλιτώσουμε πολλές περιπτώσεις κλεισίματος τάξεων και σχολείων»

 

(Visited 92 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*