Κορωνοϊός: Τρίτη δόση για άνω των 60 και υγειονομικούς

Άκης Αξαόπουλος
20/09/2021 19:17
 
 
 

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς που κατά τεκμήριο εκτίθενται περισσότερο στον κορωνοϊό.

Παράλληλα, όπως είπε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου «γίνονται συζητήσεις για υπομνηστική δόση και στον γενικό πληθυσμό», ωστόσο αναμένονται ακόμη δεδομένα ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα. Πάντως, η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ενώ όλοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου ή με μία δόση προκειμένου για το το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτιθενται περισσότερο στον ιό. Η εθνική επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα. Η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης.

Σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από μελέτες φαίνεται ότι η χυμική και κυτταρική ανοσία εκπτίπτει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται τρίτη δόση. Η αυξημένη έκθεση στον ιό είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό αφορά τους υγειονομικούς.

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο FDA πριν από 3 μέρες χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 65 και τους έχοντες αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα. Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι περάσαμε σήμερα τα 11,9 εκατ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες. Εχουν εμβολιασθεί 98.000 παιδιά.

Την περασμένη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Εντός των μονάδων που διαβιούν θα εμβολιασθούν οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να γίνουν εμβολιασμοί.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 166 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*