Απεργία στην εστίαση: «Δεν θα γίνουμε αστυνομικοί στα μαγαζιά μας, 80% πτώση μετά τα μέτρα» (video)

Άκης Αξαόπουλος
16/11/2021 13:55
 
 
 

 

Για πτώση τζίρου στην εστίαση που τις καθημερινές φτάνει έως και το 80% έκαναν λόγο επιχειρηματίες του κλάδου που συμμετέχουν στην σημερινή 24ωρη απεργία με την οποία ζητούνται μέτρα στήριξης μετά τους νέους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος και απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσαν.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση διαμηνύουν ότι δεν θα γίνουν αστυνομικοί ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του κλάδου «και όχι για τα μάτια του κόσμου». «Εμείς θέλουμε όλους τους πελάτες» λένε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, η συμμετοχή στην απεργία της εστίασης είναι καθολική αν και, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν ορισμένοι που προσπαθούν να κερδίσουν σε βάρος του κλάδου που αγωνίζεται για τα δικαία αιτήματά του.

«Στην πρώτη πανδημία η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα μας αλλά τώρα έχουμε χειρότερο κύμα. Από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα μέτρα είμαστε 70% κάτω. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας τουριστικής και επαγγελματικής ένωσης εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος.

«Δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται ζητάμε άμεσα μέτρα, να υπάρξει μείωση των ενοικίων, να έχουμε ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις ο δεύτερος μεγάλος εργοδότης της χώρας να μείνει ζωντανός» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Γιάννης Δαβερώνης ο οποίος έκανε λόγο για πτώση τζίρου που φτάνει το 50% τα Σαββατοκύριακα και 80% τις καθημερινές.

Απεργία στην εστίαση: Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη και οι αποδοκιμασίες

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να μιλήσει με τους απεργούς στους οποίους εξήγησε – με αφορμή τα παράπονά τους για τα πρόστιμα – ότι οι ποινές δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να περιοριστεί ο ιός και να μην χρειαστεί να κλείσουμε ξανά.

Οι εξηγήσεις ωστόσο του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έπεισαν όλους τους παριστάμενους με ορισμένους να ζητούν την αποχώρησή του και κάποιους να του κουνούν επιδεικτικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.

Όπως είπε ο εστιάτορας Λεωνίδας Διακάτος ο λόγος που μίλησε έντονα στον Άδωνι Γεωργιάδη ήταν γιατί «μας λέει αχάριστους. Μας είπε ότι μας έδωσε 32 δισ. Τον ρώτησα που είναι και δεν μου απάντησε. Πότε θα πάρουμε τις προκαταβολές. Είδα τους προέδρους ότι τον είχαν με αγκαλιές και χαιρετούρες, άμα βλέπω ψέματα στα ψέματα οργίζομαι».

Ένταση έξω από τη Βουλή

Ένταση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης όταν έξω από τη Βουλή βρέθηκαν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της εστίασης και επιχείρησαν να περάσουν προς το Μέγαρο Μαξιμου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στον χώρο της εστίασης.

Όταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στα λουλουδάδικα οι αστυνομικοι της ομάδας ΟΔΟΣ που βρίσκονταν στο σημείο δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν φραστικές αντεγκλήσεις αλλά και σπρωξίματα.

Στη συνέχεια άνδρες των ΥΜΕΤ σχημάτισαν φραγμό με τις ασπίδες τους προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να μην συνεχίσουν την πορεία τους.

Εικόνα ερήμωσης παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης και στη Θεσσαλονίκη, λόγω της 24ωρης απεργίας ενώ ουρές καταγράφονται στα ελάχιστα καταστήματα που λειτουργούν.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο της ιστοσελίδας GRTimes, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της εστίασης συμμετέχει στην απεργία, έχοντας τοποθετήσει μάλιστα και στις εισόδους τη σχετική αφίσα που ενημερώνει το κοινό.

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης για την απεργία

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), οι επαγγελματίες του κλάδου αναζητούν βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης προβλέπουν έλεγχο για όλους. Στους εσωτερικούς μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Όλοι πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Όλοι περιμένουν στις ουρές για να ελεγχθούν σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα. Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι.

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει: Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

1. Πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9
2. πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
3. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
4. Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης
5. Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

1. πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
2. πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9
3. Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
4. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

«Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ παραθέτοντας τα αιτήματα του κλάδου για την απεργία:

1. Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
2. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
3. Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
4. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
5. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
6. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
7. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
8. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
9. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
10. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
11. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
12. Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

(Visited 136 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*