5 tips για να αφήνετε τον σκύλο στο σπίτι μόνο του χωρίς τύψεις

Άκης Αξαόπουλος
23/03/2020 13:17
 
 
 

 

Η αλήθεια είναι ότι το να αφήνει κανείς τον σκύλο μόνο του στο σπίτι αποτελεί πρόκληση τόσο για το ζώο όσο και για τον άνθρωπο. Οι σκύλοι θεωρούν τους ανθρώπους μέλη της αγέλης τους, όμως δεν δύναται κανείς να περνάει όλο το 24ωρο του μαζί με το κατοικίδιο του. Η καλύτερη λύση για να διευκολυνθεί η διαδικασία είναι να εκπαιδευτεί ο σκύλος από κουτάβι, προκειμένου να μπορεί να μένει και μόνο του κάποιες ώρες της μέρας. Σε αντίθετη περίπτωση ένα απαίδευτο κουταβάκι θα αναπτύξει άγχος αποχωρισμού με περαιτέρω προβλήματα. Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος;

Πόση ώρα πρέπει να μένει μόνο του;

Τι μπορεί να συμβεί όταν ο σκύλος μένει μόνος του

Οι σκύλοι που μένουν μόνοι τους ενδέχεται να εμφανίσουν κακή συμπεριφορά, όπως:
*Γδάρσιμο
*Δάγκωμα
*Μάσημα επίπλων και ρούχων
*Υπερφαγία
*Εξαφάνιση
*Ουρλιαχτά και γαύγισμα σε τυχαίες στιγμές

Τα έπιπλα και τα ρούχα επανατοποθετούνται εντός του σπιτιού, αλλά αν ο σκύλος «κολλήσει» με αυτά δεν θα διασπαστεί εύκολα η προσοχή του. Ένας καλός τρόπος για να νιώθετε ασφαλέστερα όταν το κατοικίδιο μένει μόνο του είναι οι συσκευές GPS που εντοπίζουν και ειδοποιούν αμέσως αν ο σκύλος επιχειρήσει να βγει εκτός σπιτιού.

Εκπαίδευση του σκύλου για να μένει μόνος του βήμα προς βήμα

Η κατάλληλη εκπαίδευση είναι βασικό εργαλείο για να μάθετε στον σκύλο να μένει μόνος του στο σπίτι. Γι’ αυτόν τον λόγο από τη πρώτη στιγμή που θα έχετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας αρχίστε την εκπαίδευση του «φεύγω και επιστρέφω».

– Μάθετε στο κουταβάκι ότι το να μένει μόνο του είναι κάτι καλό και φυσιολογικό και ότι θα επιστρέψετε σπίτι.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής:

Βήμα 1: βάλτε τα παπούτσια σας και προχωρήστε προς την έξοδο. Αν δείτε ότι πανικοβάλλεται, αγνοείστε το μέχρι να το συνηθίσει. Επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα.
Βήμα 2: αποφύγετε να χαιρετήσετε πολύ θερμά τον σκύλο μόλις φτάνετε σπίτι. Κάνοντας το αυτό επικοινωνείτε στο κατοικίδιο ότι η επιστροφή στο σπίτι είναι μια φυσιολογική πράξη, όχι κάτι ιδιαίτερο που χρειάζεται θερμή υποδοχή.
Βήμα 3: μόλις φτάσετε σπίτι διατάξτε τον σκύλο να πάει στο κρεβατάκι του. Μόλις υπακούσει την εντολή και ηρεμήσει χαιρετήστε τον ήρεμα και αφήστε τον να νιώσει την επιρροή σας.

2 πράγματα που καλό είναι να κάνετε αφήνοντας τον σκύλο μόνο του στο σπίτι

Όταν φεύγετε από το σπίτι για δουλειά ή για κάποια άλλη εξωτερική δραστηριότητα χωρίς το κατοικίδιο σας καλό είναι να:

  1. Αποφύγετε να δίνετε στον σκύλο σας απόλυτη ελευθερία. Ειδικά στην αρχή προσπαθήστε να αφήσετε τον σκύλο σε κάποιον χώρο που νιώθει άνετα. Μόλις το ζώο εγκλιματιστεί στην όλη κατάσταση θα μπορέσει να μείνει μόνος του χωρίς περιορισμούς.
  2. Κουράστε τον σκύλο σας. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε προτού αφήσετε το ζώο μόνο του στο σπίτι είναι να του προσφέρετε λίγη πρωϊνή άσκηση. Ξεκινήστε να μαθαίνετε πώς πρέπει να περπατάτε με το κατοικίδιο σας, ώστε να επωφελείστε και οι δύο. Μετά την πρωϊνή γυμναστική συνήθως οι σκύλοι κουράζονται και κοιμούνται αμέσως μετά. Αυτό σας επιτρέπει να φύγετε από το σπίτι χωρίς προβλήματα.

Είναι σημαντικό πριν αφήσουμε ένα σκυλάκι μόνο του στο σπίτι να έχουμε προμηθευτεί τα κατάλληλα Αξεσουάρ Σκύλων σε προνομιακές τιμές!

Τα αποτελεσματικότερα τεχνάσματα για να πείσετε τον σκύλο να μένει μόνος του

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατάτε τον σκύλο απασχολημένο, ενώ είναι μόνος του είναι να:

*Χρησιμοποιείτε διαφόρων ειδών παιχνίδια φαγητού αντί για το κλασικό μπολ με φαγητό, καθώς διαθέτουν διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας που ενθαρρύνουν το ενδιαφέρουν του σκύλου και μένει απασχολημένος και δραστήριος για περισσότερη ώρα.
*Γενικά, δίνοντας στο σκύλο ευφάνταστα, διασκεδαστικά παιχνίδια και μικρές εργασίες, όταν δεν είστε παρόντες, αποτρέπετε το ενδεχόμενο να νιώσει πλήξη και να εκφράσει ακατάλληλη συμπεριφορά(δάγκωμα αντικειμένων, ούρηση εντός του σπιτιού). Ωστόσο, ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο μόνο με παιχνίδια που διαμελίζονται και καταπίνονται.

Πώς να συμπεριφέρεται κανείς αφού γυρίσει σπίτι του

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο κουταβάκι σας και μην είστε φειδωλοί στην αγάπη και τη προσοχή. Με ποιόν τρόπο επιτυγχάνεται αυτό;

*Βγάλτε τον σκύλο βόλτα
*Παίξτε κυνηγητό στην αυλή
*Σχεδιάστε μια επίσκεψη σε σπα για σκύλους

Να θυμάστε:

Επιτρέποντας στον σκύλο να τονώσει τα πόδια του μετά από πολλές ώρες εντός του σπιτιού είναι ένας καλός τρόπος να τον βοηθήσετε να εξαντλήσει ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, δεν οφελεί το ζώο να μάθει να λαμβάνει λιχουδιές με το που μπαίνετε σπίτι. Ο σκύλος πρέπει να μάθει ότι το «φεύγω και επιστρέφω» σημαίνει ότι θα υπάρχουν στιγμές μέσα στη μέρα που θα μένει μόνος του.

Συμπερασματικά, όταν ένα νέο μέλος προστίθεται μέσα σε μια οικογένεια καλό είναι από τη πρώτη στιγμή να εκπαιδευτεί στο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μένει μόνο του κάποιες ώρες ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο το οποίο βρίσκεται. Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραπάνω πληροφορίες η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ ευκολότερη και οφέλιμη για όλη την οικογένεια. Για αυτό το στάδιο χρήσιμα είναι αρκετές λιχουδιές που μπορούν να τον κρατήσουν απασχολημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και διάφορα είδη και αξεσουάρ που μπορείτε να βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα Pet Shop Petvet24!

(Visited 4.305 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*