Facebook: Τι συμβαίνει όταν μας πετάει διαφημίσεις για κάτι που έχουμε συζητήσει

Άκης Αξαόπουλος
16/06/2022 20:33
 
 
 

Μπορεί να ονομάζονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως φαίνεται όμως το μόνο που έχει σημασία για τους υπεύθυνους του, αλλά και τις εκατομμύρια εταιρείες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους, είναι η δημιουργία στοχευμένων καταναλωτικών κοινών, τα οποία θα βομβαρδίζονται με πληροφορίες, προσφορές, προϊόντα και υπηρεσίες που ταιριάζουν γάντι με τα ενδιαφέροντα του καθενός.

Σύμφωνα με εκτεταμένη έρευνα πανεπιστημίων του Βελγίου το Facebook καταγράφει τη δραστηριότητα όλων. Κι όταν λέμε όλων, εννοούμε όλων!

Ναι, το Facebook σας παρακολουθεί. Η έκταση της παρακολούθησης έχει γίνει ανεξέλεγκτη από τη στιγμή που το κουμπί LIKE του Facebook έχει τοποθετηθεί σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια ιστότοπους παγκοσμίως. Με τον τρόπο αυτό η σελίδα εντοπίζει και καταγράφει τα cookies των χρηστών που επισκέπτονται όλες αυτές τις σελίδες, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεσή τους στο λογαριασμό τους στο Facebook. Μόλις κάποιος επισκεφτεί μια ιστοσελίδα που περιέχει τα πρόσθετα του Facebook, τότε αυτόματα δίνει πληροφορίες στο Facebook, ακόμη κι αν δεν έχει λογαριασμό σε αυτόν.

Λένε όμως ότι υπάρχει μια ρύθμιση απορρήτου που μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση απορρήτου ονομάζεται εργαλείο δραστηριότητας εκτός Facebook και υπάρχει από το 2019. Σας επιτρέπει να βλέπετε και να ελέγχετε δεδομένα που μοιράζονται οι εφαρμογές και οι ιστότοποι με την πλατφόρμα αλλά και να παρακολουθείτε το είδος των πληροφοριών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές τρίτων.

Με τη λειτουργία απορρήτου, μπορείτε να διαγράψετε το ιστορικό εφαρμογών και ιστότοπων που έχουν μοιραστεί τα δεδομένα σας. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τη Μελλοντική Δραστηριότητα εκτός Facebook, η οποία λέει στο Facebook να αποσυνδέσει τυχόν πληροφορίες που έχει μοιραστεί η εταιρεία από τον λογαριασμό σας. Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε επιλεκτικά με ποιες εταιρείες θέλετε να σταματήσετε να μοιράζεστε τα δεδομένα σας και θα σταματήσει να εμφανίζει αυτές τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Χρησιμοποιώντας τα επιχειρηματικά εργαλεία του Facebook, μπορείτε να δείτε ποιες πληροφορίες έχουν στείλει οι εφαρμογές και οι ιστότοποι στην εταιρεία. Μπορείτε να διαγράψετε τις πληροφορίες από τον λογαριασμό σας και να απενεργοποιήσετε τη μελλοντική παρακολούθηση “δραστηριότητας εκτός Facebook” από τον λογαριασμό σας. Θα μπορείτε να το ελέγχετε για όλες τις εφαρμογές και τους ιστότοπους, ώστε να μην μπορούν πλέον να μοιράζονται τη δραστηριότητα αναζήτησής σας με το Facebook.

Για να ξεκινήσετε, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις & Απόρρητο > Ρυθμίσεις > Δραστηριότητα εκτός Facebook. Από εκεί, μπορείτε να διαχειριστείτε τη Δραστηριότητα εκτός Facebook, να διαγράψετε όλο το ιστορικό και να απενεργοποιήσετε τη Μελλοντική Δραστηριότητα εκτός Facebook για τον λογαριασμό σας.

Τι συμβαίνει όταν απενεργοποιείτε τη Δραστηριότητα εκτός Facebook;

Μόλις διαγράψετε τη δραστηριότητα που διαχειρίζεται το εργαλείο, το Facebook θα αφαιρέσει τις πληροφορίες ταυτοποίησής σας που μοιράζονται οι εφαρμογές και οι ιστότοποι. Αυτό σημαίνει ότι το Facebook δεν θα γνωρίζει ποιους ιστότοπους επισκεφτήκατε ή τι κοιτάξατε, επομένως δεν θα βλέπετε στοχευμένες διαφημίσεις από αυτούς τους ιστότοπους.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το απόρρητό σας στο Facebook;

Αν θέλετε να ελέγχετε ποιες διαφημίσεις βλέπετε (ή όχι) στο Facebook, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις στο τηλέφωνο ή στην επιφάνεια εργασίας σας και επιλέξτε “Προτιμήσεις διαφημίσεων”. Στην ενότητα Διαφημιστές και επιχειρήσεις, μπορείτε να δείτε ποιοι διαφημιστές έχουν προβάλει διαφημίσεις χρησιμοποιώντας μια λίστα που ανέβηκε στο Facebook και περιέχει τις πληροφορίες σας. Εάν επιλέξετε μια εταιρεία και επιλέξετε “Απόκρυψη διαφημίσεων”, δεν θα βλέπετε διαφημίσεις.

(Visited 370 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.