Στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο το πιο γρήγορο ίντερνετ της Ελλάδας

Newsroom
27/04/2023 14:50
 
 
 

 

Άνιση ανάπτυξη των δικτύων, τεράστιες διαφορές ταχυτήτων: από 32 Mbps στο Β. Αιγαίο ως τα 142 Mbps στην Κρήτη. Χάνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα. Σχεδόν 50% ταχύτερο το ίντερνετ στα κινητά από τις σταθερές συνδέσεις.

Η γεωγραφική θέση κρίνει την ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ στην Ελλάδα, καθώς καταγράφονται χαοτικές αποκλίσεις ταχυτήτων στις περιφέρειες της χώρας. Ένας συνδρομητής στην Κρήτη ή στα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μπορεί να απολαμβάνει ταχύτητες λήψης που ξεπερνούν τα 100 Mbps, ενώ οι… άτυχοι κάτοικοι έξι περιφερειών της χώρας πρέπει να αρκούνται σε ταχύτητες χαμηλότερες από τα 50 Mbps.

Τα στατιστικά στοιχεία από το σύστημα Υπερίων που έχει αναπτύξει η ΕΕΤΤ για την αποτίμηση της ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων αποκαλύπτουν την άνιση ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, αλλά και τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, όπου αποτυπώνονται τα στοιχεία μετρήσεων του τελευταίου μήνα, στην Κρήτη, που μπορεί να θεωρηθεί και ως… γενέτειρα του ίντερνετ στην Ελλάδα (η πρώτη εταιρεία του κλάδου ήταν η Forthnet, που ιδρύθηκε από το ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας στην Κρήτη), η μέση ταχύτητα όλων των ευρυζωνικών συνδέσεων διαμορφώθηκε στο άκρως ικανοποιητικό επίπεδο των 143 Mbps. Πολύ καλή ήταν και η ταχύτητα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, ξεπερνώντας τα 100 Mbps.

Πάνω από τον μέσο όρο, πέριξ των 80 Mbps, ήταν οι ταχύτητες σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή στις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Όμως, σε έξι περιφέρειες της χώρας (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο) οι ταχύτητες ήταν καθηλωμένες χαμηλότερα από τα 50 Mbps, με την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο να βρίσκονται στη χειρότερη θέση, με ταχύτητες λήψης λίγο υψηλότερες από τα 30 Mbps.

Κρήτη 142,76
Νότιο Αιγαίο 101,88
Δυτική Μακεδονία 96,51
Αττική 80,84
Κεντρική Μακεδονία 78,65
Ήπειρος 70,56
Ιόνια Νησιά 50,4
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 48,16
Θεσσαλία 46,74
Δυτική Ελλάδα 44,74
Στερεά Ελλάδα 43,33
Πελοπόννησος 34,84
Βόρειο Αιγαίο 32,68

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, οι ταχύτητες παραμένουν πολύ χαμηλές, με βάση τις μετρήσεις της Ookla, καθώς δεν ξεπερνούν τα 50 Mbps. Ενδεικτικό της καθυστέρησης στην ανάπτυξη των δικτύων είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα όπου οι ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω κινητής είναι μεγαλύτερες από αυτές των σταθερών δικτύων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ookla, τον Μάρτιο οι ταχύτητες λήψης των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασαν τα 45,41 Mbps στο download, φέρνοντας την Ελλάδα στην 93η θέση διεθνώς, δηλαδή μια θέση χαμηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κάτω από το Κόσοβο, τη Βουλγαρία, την Σλοβενία, τη Σερβία, την Κροατία και την Αλβανία.

Η βραδύτητα στην πρόοδο των επενδύσεων στα δίκτυα γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χάσει δύο θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, παρότι από τότε η μέση ταχύτητα έχει αυξηθεί από τα 36,2 στα 45,4 Mbps, κάτι που δείχνει ότι διεθνώς τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται με ταχύτερους ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή, η μέση παγκόσμια ταχύτητα στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις πλησιάζει τα 79 Mbps, έχοντας ανέβει σημαντικά από τα 62,53 Mbps που ήταν τον περυσινό Μάρτιο. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση με ταχύτητες 235,40 Mbps. Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ανέβηκαν τρεις θέσεις καθώς σημειώνουν ταχύτητες 221,87 Mbps, η Χιλή στην τρίτη θέση με 220,39 Mbps, η Κίνα που υποχώρησε δυο θέσεις με 216,83 Mbps και η Δανία που μπήκε στην πεντάδα με άνοδο δυο θέσεων έχει μέση ταχύτητα τα 203,78 Mbps.

Μια ακόμη επιβεβαίωση της καθυστέρησης στην ανάπτυξη του σταθερού δικτύου είναι ότι η σύνδεση ίντερνετ μέσω κινητού έχει στην Ελλάδα μέση ταχύτητα 67,5 Mbps, που είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερη από την ταχύτητα του σταθερού δικτύου. Στην ταχύτητα των δικτύων κινητής, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στην κατάταξη, την 31η, αν και πάλι υπερέχουν αρκετές γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Κροατία, και Κύπρος).

 

Πηγή: businessdaily.gr

(Visited 255 times, 1 visits today)

2 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*