Ευάλωτοι στο στρες οι επιχειρηματίες – Μόλις ένας στους τρεις θέτει την ψυχική υγεία ως προτεραιότητα

Newsroom.
26/04/2025 12:43
 
 
 

Κρίσιμη η ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, επισημαίνουν οι ειδικοί του Jobseeker.

Η επιχειρηματικότητα -στην Ελλάδα και διεθνώς- συνοδεύεται από άγχος, αβεβαιότητα και ευθύνη. Από τον έντονο ανταγωνισμό, τον διαρκή οικονομικό κίνδυνο και τις ευμετάβλητες συνθήκες έως την καθημερινή πάλη με τη γραφειοκρατία, την πίεση για καινοτομία και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα απαιτητικό και συχνά εξουθενωτικό περιβάλλον.

Παρ’ όλα αυτά, έρευνα του Jobseeker αποκαλύπτει πως μόλις το 33% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων δίνουν προτεραιότητα σε παροχές που ενισχύουν την ψυχική υγεία – είτε τη δική τους είτε των υπαλλήλων τους. Κι αυτό σε μια εποχή όπου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 77% των εργαζομένων δηλώνει πως «καλή δουλειά» είναι εκείνη που συμβάλλει ουσιαστικά στην ψυχική ευημερία, μειώνοντας το άγχος και περιορίζοντας το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

Το άγχος στο «τιμόνι» της επιχείρησης

Παράδοξη χαρακτηρίζει τη σχέση ανάμεσα στο επιχειρείν και την ψυχική υγεία ο καθηγητής Pablo Munoz από το Πανεπιστήμιο του Durham, σημειώνοντας ότι η επιχειρηματικότητα δημιουργεί τις συνθήκες για να είναι κανείς τόσο ευτυχισμένος όσο και δυστυχισμένος.

«Η επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εξαιρετικές ανταμοιβές, απαραίτητες για την ψυχική ευημερία, όπως η αυτονομία, η αίσθηση νοήματος, η επιτυχία και η προσωπική εξέλιξη», εξηγεί. «Ωστόσο, οι ίδιοι λόγοι που ωθούν κάποιον να ανοίξει μια επιχείρηση συχνά αποτελούν και πηγές έντονης ψυχολογικής πίεσης. Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, το ρίσκο και η απομόνωση μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα στρες και σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη», προσθέτει ο ίδιος.

Την οπτική του καθηγητή κ. Munoz επιβεβαιώνουν διεθνείς μελέτες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Founder Reports σε επιχειρηματίες από 46 χώρες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εμφανίζονται εξαιρετικά ευάλωτοι σε θέματα ψυχικής υγείας, με το 87,7% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένα σχετικό πρόβλημα. Πιο αναλυτικά:

  • Το 50,2% δίνει μάχη με το άγχος και το 45,8% με το έντονο στρες
  • Το 34,4% βιώνει επαγγελματική εξουθένωση
  • Το 26,9% αισθάνεται μοναξιά και απομόνωση, ενώ ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι έχει χάσει την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
  • Το 21,6% αντιμετωπίζει αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου

Σε τοπικό επίπεδο, παλαιότερη μελέτη των καθηγητών Μάριου Κατσιολούδη και Fauzia Jabeen, η οποία επικεντρώθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής, καταγράφει ανάλογα ευρήματα: το 97% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες. Βασικές πηγές δυσαρέσκειας από την αυτοαπασχόληση ήταν, όπως σημείωναν, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, η πληθώρα ευθυνών, το αυξημένο άγχος και η έλλειψη χρόνου για οικογένεια, φίλους και προσωπική ζωή.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Παρά τα ανησυχητικά ποσοστά στρες, άγχους και ψυχικής επιβάρυνσης, η ψυχική υγεία παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Όπως φαίνεται, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πίεση, αλλά και η σιωπή γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Startup Snapshot σε ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, το 81% αυτών αποκρύπτουν το άγχος, τους φόβους και τις δυσκολίες τους από τους άλλους. Πάνω από τους μισούς μάλιστα, δηλώνουν ότι δεν μοιράζονται το στρες τους ούτε καν με τους ίδιους τους συνεταίρους τους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 77% των ιδρυτών startups αρνούνται να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια, ακόμη και όταν τη χρειάζονται. Οι νεότεροι επιχειρηματίες φαίνεται να βιώνουν μεγαλύτερο κοινωνικό στίγμα γύρω από την αναζήτηση ψυχικής υποστήριξης σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, ενώ οι άνδρες επιχειρηματίες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να θεωρούν την αναζήτηση βοήθειας ένδειξη αδυναμίας σε σχέση με τις γυναίκες.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μοτίβο απομόνωσης, που διατηρεί τη δυσκολία κρυμμένη και τελικά, την εντείνει. Αυτό το κενό στην πρόληψη και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για τον ίδιο τον επιχειρηματία, αλλά και για τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς το χρόνιο στρες οδηγεί σε μειωμένη συγκέντρωση, λανθασμένες αποφάσεις και μακροπρόθεσμα, σε σωματική και ψυχική κατάρρευση.

Από παραμελημένη προτεραιότητα στον πυρήνα κάθε καλής δουλειάς

Η αδιαφορία για την ψυχική υγεία μπορεί, παράλληλα, να επηρεάσει και την απόδοση των εργαζομένων, μειώνοντας τη δέσμευση και την ικανοποίησή τους από την εργασία.

Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους: στην έρευνα του Jobseeker.com, 81% των γυναικών και 73% των ανδρών δήλωσαν ότι παροχές που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία -όπως οι άδειες μετ’ αποδοχών, τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας και τα προγράμματα ευεξίας- παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντίληψή τους περί ελκυστικής δουλειάς.

Στις μέρες μας, μια καλή θέση εργασίας δεν ορίζεται μόνο από τις απολαβές ή τις προοπτικές καριέρας, αλλά και από το θετικό εργασιακό περιβάλλον, το αίσθημα ασφάλειας και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Σε μια τέτοια συνθήκη, οι εργαζόμενοι είναι πιο δημιουργικοί, πιο αποδοτικοί και πιο αφοσιωμένοι.

Η ψυχική υγεία, εντέλει, δεν αφορά μόνο τον εργαζόμενο ή μόνο τον επιχειρηματία, αλλά το σύνολο της εργασιακής εμπειρίας και την ευημερία μιας επιχείρησης. Οι επιχειρηματίες που θέτουν την ψυχική υγεία -τη δική τους και των ομάδων τους- στο επίκεντρο, θέτουν ουσιαστικά τα θεμέλια για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα, κάνοντας τις επιχειρήσεις τους όχι απλώς πιο ελκυστικές, αλλά και πιο βιώσιμες.

Φωτογραφία: mytherapist.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 29 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*