Συνδικάτο Τουρισμού Θήρας: Οδηγίες προς τους εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης

Άκης Αξαόπουλος
26/06/2020 15:31
 
 
 

 

Τα ξενοδοχεία, ενοικ. Δωμάτια, camping, bungalows, και λοιπά τουριστικά καταλύματα καθώς και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που είχαν πέρυσι όταν επαναλειτουργήσουν και να τους θέσουν σε αναστολή μέχρι 30/9 (άσχετα με το πόσο είχαν δουλέψει πέρσι) ή να τους απασχολήσουν κανονικά.  Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιοδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο (που σημαίνει ότι δεν χρειάζονταν αίτηση από το Γενάρη, αλλά ούτε και τώρα).

Παρότι είναι υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώσουν τους εργαζόμενους αν παραμείνουν κλειστοί ή αν θα επαναλειτουργήσουν και πότε και να τους ρωτήσουν αν επιθυμούν την επαναπρόσληψή τους, προτείνουμε στους εργαζομένους να επικοινωνήσουν και οι ίδιοι με τους εργοδότες τους (με mail ή sms) με το εξής κείμενο:

Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε αν θα επαναλειτουργήσει η επιχείρηση μέχρι 30/6 και να σας δηλώσω ότι όποτε επαναλειτουργήσει επιθυμώ την επαναπρόσληψή μου βάσει του Ν.4690/20, της ΚΥΑ 23102/477 και της εγκ.25480/755. Ευχαριστώ…το όνομά σας

Οι εργαζόμενοι μέχρι τη μέρα επαναλειτουργίας της επιχείρησης κάνουν μονομερή δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα και είναι δικαιούχοι των 534 ευρώ και των ενσήμων ενός μήνα (25).

Από τη στιγμή της επαναλειτουργίας και επαναπρόσληψης κάνει δήλωση ο εργοδότης αποστέλλει στον εργαζόμενο αριθμό πρωτοκόλλου και με αυτόν κα΄νει δήλωση και ο εργαζόμενος.

Αν η επιχείρηση στο μεταξύ κλείσει οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι μέχρι τις 30/9 πάλι με μονομερή δήλωση.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε απόλυση μέχρι 30/9 (για όλο το προσωπικό είτε είναι σε αναστολή είτε εργάζεται κανονικά)

Αν ανακληθεί η αναστολή και ο εργαζόμενος ξεκινήσει την εργασία δεν μπορεί εκ νέου να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους των σ.σ.ε.(ΠΡΟΣΟΧΗ! αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν αίτηση επαναπρόσληψης στο τέλος της σεζόν στο Συνδικάτο)

Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν σχετικά τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης εφόσον είχαν επιδοτηθεί με ταμείο ανεργίας για 3 μήνες από Σεπτέμβριο ως Φεβρουάριο δικαιούνται 3μηνη έκτακτη επιδότηση ανεργίας. Την διαδικασία θα ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ τις επόμενες μέρες.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ. ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Ο Ν. 4690/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 13.6.2020, όχι μόνο δεν προβλέπουν λύση στα προβλήματα που δημιούργησέ η πανδημία και η απόφαση των εργοδοτών να μη λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά βάζουν όλους μας μπροστά σε νέα αδιέξοδα από τώρα μέχρι και τον επόμενο χειμώνα. Με την τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο 25480/755 στο παρά πέντε ξεκαθαρίστηκε η επαναπρόσληψη όλων των περσινών εποχικών εργαζομένων σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά λεωφορεία.

Οι ξενοδόχοι ωστόσο διατηρούν την επιλογή να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις και να αναστείλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση εισόδημα 534 ευρώ το μήνα!
Για τους εποχικούς όμως εργαζόμενους στον επισιτισμό που πήραν τον προηγούμενο χειμώνα επίδομα ανεργίας, δεν ισχύει καμιά υποχρέωση του εργοδότη να τους επαναπροσλάβει. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο. Όσοι δεν πήραν πέρσι επίδομα ανεργίας δεν θα πάρουν ούτε αυτό το καλοκαίρι, ούτε μετά το τέλος της σεζόν!!!

Για όλους τους άλλους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό που δεν είναι εποχικοί, τα 534 ευρώ θα είναι και γι’ αυτούς το εισόδημά τους για το επόμενο διάστημα. Για τα επισιτιστικά καταστήματα ως τον Ιούνη, για τα ξενοδοχεία ως τον Ιούλη.

Και τέλος, για τους χιλιάδες που εργάζονταν με μια από τις άθλιες 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης δεν προβλέπεται απολύτως ΤΙΠΟΤΕ!!

Αν κάποιοι βρίσκουν λόγο να πανηγυρίζουν για όλα τα παραπάνω, συμβαίνει ένα από τα παρακάτω:
α. ή είναι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεστιάτορες,
β. ή είναι κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη κομμάτων που στηρίζουν το κεφάλαιο,
γ. ή ανήκουν σε εκείνη την ομάδα μέσα στο εργατικό κίνημα που πασχίζουν να μας πείσουν ότι μας αξίζουν τα ψίχουλα, ότι θα ζούμε μονάχα όταν η εργοδοσία έχει κέρδη.

Δίχως δουλειά και χωρίς ουσιαστική προστασία για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων, το «θαύμα» του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια ήταν μόνο για αυτούς που θησαύρισαν από τη δουλειά μας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί… Η κρίση φορτώνεται για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων. Ξενοδόχοι και μεγαλοεστιάτορες ανοίγουν επιχειρήσεις όταν, όπου και για όσο έχουν ΚΕΡΔΟΣ. Κλείνουν τις επιχειρήσεις και ανοίγουν σε άλλες περιοχές και με άλλη δραστηριότητα, χωρίς να υπολογίζουν τί αφήνουν πίσω. Δεν τσαλακώνουν τα κουστούμια τους, αφού οι μόνοι που δουλεύουμε είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι.

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ. ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ CATERING ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ.

Χωρίς την καμαριέρα δε στρώνονται τα δωμάτια, τα οποία χωρίς τον υπάλληλο υποδοχής δε διατίθενται στον πελάτη. Χωρίς το μάγειρα δεν ετοιμάζεται φαγητό, χωρίς το σερβιτόρο δεν σερβίρεται και χωρίς τον λαντζέρη δε θα μπορεί να σερβιριστεί και πάλι.
Ή θα πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ή θα βρούμε μπροστά μας ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα για μας και τις οικογένειές μας.

ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

Για να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, αλλά κυρίως στη συλλογική σκέψη και δράση απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν την εργατική τάξη στην μόνιμη εξαθλίωση, για να υποταχτούμε όλοι στη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλλουν.

Για να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα κάθε επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα μας, να μπαίνει εμπόδιο στις απολύσεις, να επιβάλει σύγχρονους όρους δουλειάς. Να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, να γίνει μαζικό, δυναμικό.

Επειδή για μας τους εργαζόμενους και τα σωματεία μας η ζωή μας δεν μπαίνει σε ζύγι ανάλογα με το πόσα βγάζει το εργοδότης, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να παραμείνουμε ζωντανοί, υγιείς, αξιοπρεπείς.

Όλα μας τα αιτήματα εξακολουθούν και είναι επίκαιρα. Τίποτε δεν τελείωσε.

Θα προχωρήσουμε μέχρι να επαναπροσληφθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος του κλάδου.
Μέχρι να μπει σπίτι μας το εισόδημα που είχαμε υπολογίσει για να επιβιώσει η οικογένειά μας.
Μέχρι να ανασταλούν, αντί για τη δουλειά μας, όλες οι χρεώσεις και πληρωμές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία.
Μέχρι να μας διασφαλίσουν, κράτος και εργοδοσία, ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα για να μείνουμε στη δουλειά μας υγιείς και ασφαλείς.

(Visited 80 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*