Δύο προϊόντα από τις Κυκλάδες εκπροσωπούν την Περιφέρεια στον διεθνή διαγωνισμό World Food Gift Challenge

Newsroom
15/03/2022 11:50
 
 
 

 

Επιλέχθηκαν τα τέσσερα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019, για να εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό World Food Gift Challenge, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα.

Το World Food Gift Challenge είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που αφορά σε τρόφιμα και αντικείμενα χειροτεχνίας από τις γαστρονομικές περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου και βραβεύει την τοπική δεξιοτεχνία. Φέτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό με δύο δώρα από Κυκλάδες και δύο δώρα από Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, τα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τα οποία θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον διαγωνισμό είναι:

Από τις Κυκλάδες:
*Άρωμα Κυκλάδων (Θεραπευτικά, αρωματικά βότανα) από τη Σύρο και τον παραγωγό CYCLADES ORGANICS.

* FAMiLY BEEZ (Βιολογικό μέλι από άγρια λουλούδια) από τη Σέριφο και τον παραγωγό Ρώτα Γεώργιο.

Από τα Δωδεκάνησα:
*Αμυγδαλωτό Αχλαδάκι από τον παραγωγό της Ρόδου FILEMA RODION (Δώρο Φαγητού).

*Ξύλινη Κουτάλα του Ανεμόμυλου από τον τεχνίτη ξύλου της Πάτμου Enpatmoxylo (Δώρο Χειροτεχνίας).

Τα τέσσερα προϊόντα ξεχώρισαν σε έναν τοπικό διαγωνισμό που συγκέντρωσε συνολικά 31 δώρα κατασκευασμένα από 24 ντόπιους τεχνίτες και παραγωγούς από δέκα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία. Με την πρωτοβουλία μας για συμμετοχή στον διεθνή Διαγωνισμό “World Food Gift Challenge”, θέτουμε στο επίκεντρο τον μικρό και μεσαίο παραγωγό από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στις τοπικές επιχειρήσεις και αναδεικνύουμε την εντεινόμενη σημασία της ολοκληρωμένης παρουσίασης του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Είμαι βέβαιος ότι τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου θα αναβαθμίσουν το επίπεδο του διεθνούς διαγωνισμού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

«Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο το Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων – μελών με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας στις Κυκλάδες, εκτείνεται σε 22 νησιά και περιλαμβάνει 190 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη και ένα μητρώο προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται ως “Aegean Cuisine Recommended”, με 387 προϊόντα από 81 παραγωγούς. Τα προϊόντα αυτά που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τις Κυκλάδες στο Διεθνή Διαγωνισμό, είναι πράγματι “Aegean Cuisine Recommended”, όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα λάβουν διάκριση σε τοπικό επίπεδο με κριτήρια την συσκευασία, την ποιότητα, τη γεύση, τη μοναδικότητα κ.α.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, εκφράζοντας τις ευχές του για καλή επιτυχία στους παραγωγούς που προκρίνονται: «Είμαστε περήφανοι τόσο για τα προϊόντα της περιοχής μας, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι πραγματικά επιτελούν έργο και λειτούργημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσο τις φυσικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, όσο και το υψηλό κόστος λειτουργίας και παραγωγής. Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία σε κάθε συμμετέχοντα».

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για συμμετοχή των προϊόντων της περιοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό σε συνεργασία με τα δύο Επιμελητήρια, επιβεβαιώνει ότι οι κλάδοι της Πρωτογενούς παραγωγής και της Μεταποίησης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας, παράλληλα με τη γενικότερη κατεύθυνση του Νοτίου Αιγαίου προς τον Τουρισμό και την εκτεταμένη δραστηριότητα στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Τo Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής των εξελίξεων. Συνδιαμορφώνει τις τάσεις της νέας εποχής με συνέργεια, προσαρμοστικότητα και γνώση, μέσα από πρωτοπόρες δράσεις, όπως η συμμετοχή μας στο World Food Gift Challenge. Το δίκτυο μας AegeanCuisine είναι πλούσιο, είναι ενεργό και τα προϊόντα, που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο διαγωνισμό, είναι ένα μόνο δείγμα του γαστρονομικού μας πλούτου. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν εξαιρετική πορεία στον διαγωνισμό. Καλή επιτυχία σε κάθε παραγωγό μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.

H αξιολόγηση και επιλογή πραγματοποιήθηκε από μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, πραγματογνώμονες των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εξειδίκευση στους τομείς της γαστρονομίας και του σχεδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, Μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Υπεύθυνης Aegean Cuisine, Φαίδρας Σπανού, Γενικής Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Αργυρένιας Παραμάνη, μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπεύθυνης Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Στεφανίας Παπακώστα, στελέχους Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Υπεύθυνης Επικοινωνίας και μέλος της ομάδας του έργου Aegean Cuisine και της Βάσιας Παπαηλία, ειδικής συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπεύθυνης έργων και εκδηλώσεων του IGCAT-International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, ως επικεφαλής και συντονίστρια της επιτροπής.

Τo έργο της επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων ήταν πολύ ψηλό, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ο τελικός διαγωνισμός διεξάγεται στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση βράβευσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για όλα τα προϊόντα που υπέβαλαν συμμετοχή και διακρίθηκαν σε μια σειρά από κατηγορίες, όπως πιο δημιουργικό branding, βιώσιμη συσκευασία, μοναδικότητα κ.α.

(Visited 152 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*