3ο βραβείο για το Μελεκούνι ΠΓΕ στο “World Food Gift Challenge” στην Κω

Newsroom
02/05/2023 12:10
 
 
 

 

Με οικοδεσπότη το Νότιο Αιγαίο – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 στο νησί της Κω, ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός “World Food Gift Challenge” βράβευσε τα καλύτερα δώρα τροφίμων και δώρα χειροτεχνίας για το 2023, επιλεγμένα από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών.

Ο διαγωνισμός, που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, συγκέντρωσε φέτος 29 από τα πιο σημαντικά δώρα γαστρονομίας από οκτώ βραβευμένες Παγκόσμιες/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, όπως: Καταλονία (βραβείο 2016), Νότιο Αιγαίο (βραβείο 2019), Σλοβενία (βραβείο 2021), Μινόρκα (βραβείο 2022), Trondheim-Trøndelag (βραβείο 2022), Hauts-de-France (βραβείο 2023), Saimaa Φινλανδίας βραβείο 2024) και Aseer, Σαουδική Αραβία (βραβείο 2024).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Ακράνι στις 27 Απριλίου, αφού είχε προηγηθεί μια έντονη διαδικασία αξιολόγησης για τον εντοπισμό υποδειγματικών, μοναδικών γαστρονομικών δώρων, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων όπως η γεύση, η ελκυστικότητα, η βιωσιμότητα, η σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, η αφήγηση, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

Αφού αναγνώρισε την εξαιρετική ποιότητα όλων των προϊόντων που διαγωνίστηκαν, η κριτική επιτροπή επέλεξε τους τρεις νικητές:

Το 1ο βραβείο έλαβε το προϊόν Illa de Mel (Νησί του μελιού) από τη Μινόρκα – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2022, που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Το 2ο βραβείο απένειμε στο προϊόν Nokiakka Jams by Nokiakka από τη Saimaa – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2024 ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς.

Το 3ο βραβείο κέρδισε το Μελεκούνι ΠΓΕ από το Filema Rodion και το Νότιο Αιγαίο – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2019, το οποίο απένειμε η Πρέσβης της Κουζίνας του Αιγαίου Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Η διεθνής κριτική επιτροπή περιλάμβανε τα μέλη:
-Wendy Barrie, εμπειρογνώμονας της IGCAT και Διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail από τη Σκωτία.

-Δημήτρης Κουλλιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, από το Νότιο Αιγαίο.

-Kirsi Vartia , ειδικός στον τουρισμό στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Υπαίθρου της Ανατολικής Φινλανδίας / ProAgria, από το Kuopio της Φινλανδίας.

-Francesco Grech, συγγραφέας, συνθέτης και πολιτιστικός διευθυντής στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Gozo Μάλτας, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026.

-Paula Frade , ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σπουδών Παραδοσιακής Λογοτεχνίας, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμών (IELT), Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Πρόεδρος και ιδρυτής του Oliveirado Hospital Center of Culture and Tradition (OH-Culture)και εμπειρογνώμονας της IGCAT στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

-AndreaIurato, ζαχαροπλάστης, Master Chocolatier και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου και εργαστηρίου στη Modica, από τη Σικελία, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2025.

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Wendy Barrie ανέφερε: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Κω και να έχω την ευκαιρία να αξιολογώ προϊόντα με τόσο εξαιρετική ποιότητα. Μας έχουν πάρει την καρδιά! Αναγνωρίσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της αφήγησης και εντυπωσιαστήκαμε από τα πολύ υψηλά πρότυπα όλων των δώρων που παρουσιάστηκαν».

Την τελετή απονομής των βραβείων του “World Food Gift Challenge 2023” συντόνισε η Πρόεδρος της IGCAT, Dr. Diane Dodd και η Βάσια Παπαηλία, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίοy, του Δημάρχου Κω, παραγωγών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων του νησιού.

Επίτιμος Πρέσβης Γαστρονομίας ο Γιώργος Χατζημάρκος
Μία έκπληξη περίμενε τον κ. Χατζημάρκο, όταν η Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Γαστρονομίας IGCAT του απένειμε τιμητική πλακέτα, ανακηρύσσοντάς τον επισήμως επίτιμο Πρέσβη Γαστρονομίας και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το δίκτυο μας με περισσότερους από 100 ειδικούς διασκορπισμένους σε όλη την υφήλιο μοιραζόμαστε όλοι την ευγνωμοσύνη μας που μας δείξατε τι σημαίνει ανθεκτικότητα, τι σημαίνει κουράγιο και για την εξαιρετική προσπάθεια να προωθήσετε και να προστατέψετε τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομία του Νοτίου Αιγαίου».

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν και πρέπει πάντα να είσαι μέλος μιας ομάδας για να πας μακριά. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Νότιο Αιγαίο, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν δυνατό. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας είναι μια από τις καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο έξυπνες επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια περιοχή, προκειμένου να διατηρήσει το παρελθόν, να υπηρετήσει το παρόν και να δημιουργήσει το μέλλον» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Gozo από τη Μάλτα, Δρ. Samuel Azzopardi, υπέγραψε συμφωνία πρωτοκόλλου με την Πρόεδρο της IGCAT για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του Gozo για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026.

Οι τοπικοί παραγωγοί στο επίκεντρο
Με αφορμή τον διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας 2023, παραγωγοί και εκπρόσωποι από τις γαστρονομικές περιφέρειες συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα (26-28 Απριλίου), όπου είχαν την ευκαιρία:
-να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε διεθνές κοινό,
-να ανακαλύψουν βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως τα έργα «Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα» και οι «Κηπουροί του Αιγαίου», καθώς και την ετικέτα Aegean Cuisine (που παρουσίασαν αντίστοιχα η Πρέσβειρα της κουζίνας του Αιγαίου Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων),
-να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και παραγωγούς της Κω και
-να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες για το πώς να προωθήσουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας 4th World Food Gift Challenge 2023 διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας IGCAT και με την υποστήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και του Δήμου Κω και του ΔΟΠΑΒΣ. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το Ktima Akraniκαι το Workadu.

Σχετικά με το World Food Gift Challenge
Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, εμπνέοντας τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις και αναγνωρίζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς.

(Visited 44 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*