Ματσάτα με κουνέλι και κυκλαδίτικο τυρί

Newsroom
04/06/2023 11:23
 
 
 

 

Ματσάτα ονομάζουν στη Φολέγανδρο τα χειροποίητα μακαρόνια που αποτελούν την σπεσιαλιτέ του όμορφου Κυκλαδίτικου νησιού.

Υλικά

Μερίδες: 8

• 400 γρ. ματσάτα (ή ταλιατέλες)
• 1 κουνέλι, κομμένο σε 8 μερίδες
• 250 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
• 1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο
• 2 σέλερι, χοντροκομμένα
• 3 φέτες μπέικον
• 500 ml λευκό κρασί, ξηρό
• 70 γρ. πελτές ντομάτας
• 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
• 1 φύλλο δάφνης
• 5-6 κεδροκούκουτσα (σε σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
• 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• 1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
• 80 ml ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• 200 γρ. ημίσκληρο ή σκληρό κυκλαδίτικο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο (ο σεφ προτείνει κατσικίσιο ή μανούρα Σίφνου)

Διαδικασία

• Αλατίζουμε το κουνέλι.
• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα το σοτάρουμε στα 30 ml λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά.
• Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
• Προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
• Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα και νερό που να σκεπάσει τα υλικά.
• Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
• Αφήνουμε το κουνέλι να κρυώσει στην κατσαρόλα, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεψαχνίζουμε.
• Σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας σε άλλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθούν στα 200 ml (περίπου όσο 1 φλιτζάνι).
• Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
• Ρίχνουμε το κρέας στη σάλτσα, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
• Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, να σωθούν τα υγρά.
• Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
• Σερβίρουμε τη ματσάτα με κουνέλι με το τριμμένο τυρί.

Πηγή: gastronomos.gr

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 214 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*