«Πρωταθλητής» στην υψηλή γαστρονομία αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά, το Νότιο Αιγαίο στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το «Αθηνόραμα», με 43 από τα 117 βραβεία να απονέμονται σε εστιατόρια των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Αναλυτικότερα, χθες Τρίτη 13 Ιουνίου, στο “Makedonia Palace” της Θεσσαλονίκης, 117 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα τιμήθηκαν με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, σε μια ιδιαίτερη βραδιά που ανέδειξε τους άριστους της εθνικής μας κουζίνας είτε στην παραδοσιακή, είτε στη σύγχρονη και δημιουργική της έκφανση, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων που φέτος γιορτάζουν τα 30 τους χρόνια.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ήταν εκεί για να απονείμει βραβεία στους νικητές, σε μία τελετή κατά την οποία το Νότιο Αιγαίο «ακούστηκε» 43 φορές, χάρη στα εστιατόρια-νικητές. Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την υπερηφάνεια του γι’ αυτές τις επιδόσεις, καθώς στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, που λειτουργεί με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και βράβευσης, το Νότιο Αιγαίο – βραβευμένη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, αποσπά σημαντικές και πολυάριθμες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια και απέδειξε ακόμα μία φορά πόσο καλά υπηρετεί την εθνική μας γαστρονομία.
Αξίζει να τονιστεί ότι 30 εστιατόρια ήταν από Σαντορίνη, Ίο, Σίφνο, Μύκονο, Τήνο, Ηρακλειά, Σύρο, Πάρο και Αντίπαρο:
Βραβεία Κυκλάδων
1. Selene, ξεν. “Katikies Garden”, Σαντορίνη (βαθμολογία 15,5/20).
2. Varoulko Santorini, ξεν. “Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection”, Σαντορίνη (βαθμολογία 15,5/20 NEW ENTRY).
3. Grandma’s, ξενοδοχείο “Liostasi Hotel & Suites”, Ίος (βαθμολογία 15/20).
4. Petra Restaurant, ξενοδοχείο “Canaves Oia Suites”, Σαντορίνη (βαθμολογία 15/20).
5. Cantina, Σίφνος (βαθμολογία 14,5/20).
6. Ches, ξενοδοχείο “Calilo”, Ίος (βαθμολογία 14,5/20 NEW ENTRY).
7. Efisia, ξενοδοχείο “Myconian Ambassador”, Μύκονος (βαθμολογία 14,5/20).
8. Iθaka, Ίος (βαθμολογία 14,5/20).
9. Kensho Ornos, ξενοδοχείο “Kenshō Boutique Hotel & Suites”, Μύκονος (βαθμολογία 14,5/20).
10. Μαραθιά, Τήνος (βαθμολογία 14,5/20).
11. Noema, Μύκονος (βαθμολογία 14,5/20).
12. Panigyri Festival Food, Σαντορίνη (βαθμολογία 14,5/20).
13. Vezene Santorini, ξενοδοχείο “Cavo Tagoo Santorini”, Σαντορίνη (βαθμολογία 14,5/20 NEW ENTRY).
14. Araklia, Ηρακλειά (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
15. Bostani, ξενοδοχείο “Verina Astra”, Σίφνος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
16. Fly Away, ξενοδοχείο “West East Suites”, Σαντορίνη (βαθμολογία 14/20).
17. Ηλιοβασίλεμα, Σύρος (βαθμολογία 14/20).
18. Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
19. Το Θαλασσάκι, Τήνος (βαθμολογία 14/20).
20. Idol Restaurant Bar, Σαντορίνη (βαθμολογία 14/20).
21. Kalopsia, Τήνος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
22. Mario, Πάρος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
23. Mia’s, Σαντορίνη (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
24. Noa, ξενοδοχείο “Myconian Kyma”, Μύκονος (βαθμολογία 14/20).
25. Nos, ξενοδοχείο “Nos Hotel & Villas”, Σίφνος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
26. Pere Ubu, ξενοδοχείο “Kalesma”, Μύκονος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
27. Rada, ξενοδοχείο “Cove Paros”, Πάρος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
28. Η Ταβέρνα του Μανώλη, Σίφνος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY)
29. Vassilenas Blue, Αντίπαρος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
30. Ω Omega3, Σίφνος (βαθμολογία 14/20 NEW ENTRY).
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 παρουσίασαν οι ηθοποιοί Ναταλία Δραγούμη και Γιώργος Παπαγεωργίου μέσα από ένα γαστρονομικό παιχνίδι με τίτλο «Ελληνική κουζίνα και βραβευμένη γαστρονομία: Μύθοι και αλήθειες». Το παρών στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.