Το βάρος της σε χρυσάφι στοιχίζει πλέον η φέτα

feta 0
Newsroom
11/07/2023 22:41
 
 
 

 

Το βάρος της σε χρυσάφι κοστίζει πλέον το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων η αιγοπρόβεια φέτα, από ελληνικό γάλα, ένα περιουσιακό στοιχείο για την Ελληνική παραγωγή που αποτελεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τιμά τη χώρα μας στις διεθνής αγορές με εξαιρετική επιτυχία.

Τόση που πολλοί προσπαθούν ν’ αντιγράψουν, χωρίς να το καταφέρνουν μ’ επιτυχία.

Πέραν τούτου ωστόσο, η αθώα κατά τα άλλα φετούλα του Έλληνα, έφτασε να υπερδιπλασιάσει την τιμή της μέσα στα χρόνια της πανδημίας και από περίπου 6,55 ευρώ το κιλό, που προσφέρονταν στα ψυγεία των Σούπερ Μάρκετ πριν δυο χρόνια, πωλείται σήμερα με αύξηση από 105%, έως 155%, από 13,92 ευρώ το κιλό μέχρι 16,75 ευρώ το κιλό, τιμή σοκ για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή.

Την ίδια τύχη έχει και το υποκατάστατο της φέτας, το λευκό τυρί, που μοιάζει με φέτα αλλά δεν είναι, καθώς παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή γάλα-σκόνη εισαγωγής τις περισσότερες φορές.

Το λευκό τυρί έφτασε να πωλείται από 3,69 ευρώ το κιλό στα 7,90 με 10,70 ευρώ το κιλό με ανατίμηση από 85% έως 190%.

Τα τυριά λοιπόν αποτελούν, τους βασιλιάδες της ακρίβειας στο λιανεμπόριο που επιδεικνύει περίεργου τύπου λαιμαργία, ειδικά στα τρόφιμα που έχουν αδιαμφισβήτητα αυξημένη ζήτηση.

Αυτό μαρτυρούν οι παράλληλες ανατιμήσεις τόσο τη φέτα όσο και στο λευκό τυρί που προτιμούσε ο καταναλωτής λόγω της συγκριτικά χαμηλότερης τιμής του.

Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στο ράφι, πάντως προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα στους καταναλωτές που βλέποντας ότι υποβαθμίζεται συστηματικά το καθημερινό τους πιάτο, επιστρέφουν σιγά σιγά στην επιλογή της φέτας ακόμη κι αν είναι πανάκριβη, επειδή δεν θέλουν να καταναλώνουν… απομιμήσεις.

Οι ανατιμήσεις στα τυριά αποδίδονται τόσο στην τερατώδη αύξηση των τιμών ενέργειας και καυσίμων, καθώς και γενικότερα στον υπερδιπλασιαμό του κόστους παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν παρουσιάζεται πρόβλημα επάρκειας, αφού, παράγονται ετησίως πάνω από 120.000 τόνοι φέτας, από το μέρος της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος που δεν εξάγεται και που ξεπερνά τους 1.600.000 τόνους.

Πηγή: newsbreak.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 190 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*