Μουχλαμάς (ποντιακή «στραπατσάδα» με κιμά)

Newsroom
01/08/2023 21:54
 
 
 

 

Το βούτυρο δίνει μια ωραία και γεμάτη γεύση σε αυτή τη ποντιακή στραπατσάδα αλλά αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο.

Υλικά

Μερίδες: 4

• 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
• 3 ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες
• 6 αυγά
• 1 δαφνόφυλλο
• 1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
•.1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος (ή ελαιόλαδο)
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

1. Για να φτιάξουμε μουχλαμά, αρχικά σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε, χωρίς λιπαρή ουσία και σε μέτρια φωτιά, τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι ο κιμάς να ροδίσει, να γίνει σπυρωτός και να πιει τα υγρά του.

2. Προσθέτουμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο), ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταριστούν για περίπου άλλα 2-3 λεπτά.

3. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, 400 ml νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να «δέσει» η σάλτσα.

4. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη.

5. Σπάμε ένα ένα τα αυγά μέσα στο τηγάνι, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα απαλά για να αναμειχθούν με τον κιμά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και το αυγό.

Μυστικά

Αν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε μερικούς κρόκους ακέραιους και να ανακατέψουμε προσεκτικά μόνο το ασπράδι τους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα σκεπάσουμε το τηγάνι με καπάκι, ώστε να ψηθούν καλά και οι κρόκοι.

20′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 263 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*