Γκόγκλιες με ντομάτα, φέτα και ελιές

Newsroom
09/08/2023 01:51
 
 
 

Γκόγκες τα λένε στη Λακωνία, γκόγκλιες, ή τζόλιες ή κουρκουμπίνες τα λένε στην Εύβοια και αλλού.

Αυτά τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν αρβανίτικη καταγωγή και είναι πεντανόστιμα, αλλά κάπως μπελαλίδικα στην παρασκευή τους, αφού φτιάχνονται ένα ένα, όπως περίπου τα νιόκι. Πιέζουν δηλαδή ένα μικρό, πλακέ κομματάκι ζύμης προς μία μεριά με το δάχτυλο, μέχρι να σγουρύνει και να στρίψει. Συνήθως παρασκευάζονται μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, ενώ σε κάποιες περιοχές αντικαθιστούν το νερό με γάλα. Βρίσκουμε συσκευασμένες γκόγκες στα ψυγεία και στις καταψύξεις παντοπωλείων, deli και σούπερ μάρκετ.

Υλικά

Μερίδες: 4

• 400 γρ. γκόγκλιες (ή σιουφιχτά ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας)

• 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένες και καθαρισμένες

• 600 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, ή 1.200 γρ.

• Φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, χωρίς φλούδες και σπόρια

• 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή

• 120 γρ. ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσι, σε φέτες

• 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

• 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, ανακατεμένη με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και ξύσμα από 1/2 λεμόνι τα φύλλα από 8 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή μαντζουράνα, ψιλοκομμένα (ή ξερή ρίγανη κατά βούληση)

• 90 ml ελαιόλαδο + 15 ml για τις ελιές αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις ελιές με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα 15 ml ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη.

2. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα.

3. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και μετριάζουμε τη φωτιά.

4. Βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.

5. Τα μεταφέρουμε απευθείας με τρυπητή κουτάλα στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.

6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη μισή φέτα, τη μισή ρίγανη και τις μισές ελιές και ανακατεύουμε.

8. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη φέτα, τη ρίγανη και τις ελιές και περιχύνοντας με τα υπόλοιπα 50 ml ελαιόλαδο.

10′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 40′

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 712 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*