Κοτόπιτα με γλυκό σταρένιο τραχανά …που θα γλύφεις τα δάχτυλα σου

Newsroom.
05/06/2024 06:50
 
 
 

Οι πίτες είναι έρωτας και αυτή εδώ είναι ίσως απ’ τις ωραιότερες πίτες που έχω φτιάξει ποτέ και μπορεί να σταθεί επάξια σε μπουφέ αλλά και σε εορταστικό τραπέζι !!!

Οικονομική συνταγή αφού στη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας

Υλικά:

Για το φύλλο:
•800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
•150 γρ. ελαιόλαδο
•2 κ.σ. λευκό κρασί
•350 ml νερό

Για τη Γέμιση:
•200 γρ. γλυκό σταρένιο τραχανά
•500 γρ. στήθος κοτόπουλο σε κομμάτια
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•200 γρ. μανιτάρια
•2 πιπεριές Φλωρίνης
•1 πράσινη πιπεριά
•1 κ.σ. πελτέ
•100 γρ. τριμμένο τυρί
•70 γρ. γιαούρτι
•50 γρ. γάλα

(ΤΑΨΙ 25*35)

Εκτέλεση:
– Σε μια λεκάνη βάζω όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνω μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μου (αν κολλάει λαδώνω τα χέρια μου, δεν προσθέτω έξτρα αλεύρι).
– Για την γέμιση βάζω λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σε δυνατή μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνω το κρεμμύδι ,το σκόρδο και την πράσινη πιπεριά να μαραθούν.
– Προσθέτω το κοτόπουλο και μόλις πάρει χρώμα, συνεχίζω με τον τραχανά και ανακατεύω να λαδωθεί καλά .
– Ρίχνω τις πιπεριές Φλωρίνης ,τα μανιτάρια και τον πελτέ.
– Ανακατεύω καλά και προσθέτω λίγο νεράκι, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία μέχρι να ρουφήξει ο τραχανάς το περισσότερο νερό αλλά να μην στεγνώσει τελείως.
– Αφού αποσύρω απ’ την φωτιά προσθέτω το τριμμένο τυρί, το γιαούρτι και το γάλα .
– Σε αλευρωμένη επιφάνεια και αφού έχω χωρίσει το ζυμάρι μου στα δύο, ανοίγω με πλάστη τα φύλλα της πίτας .
– Λαδώνω ένα ταψί/πυρέξ στρώνω το κάτω φύλλο, αδειάζω την γέμιση και στρώνω και το πάνω φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες.
– Αλείφω με ασπράδι αβγού( αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, αντιστάσεις για περίπου μία ώρα.

***Μπορείς να το κάνεις με leftover κοτόπουλο ακόμα και αν είναι λιγότερη ποσότητα.
***Μην το φοβάσαι το χειροποίητο φύλλο.. απλά ανακατεύεις και για αρχή ανοίγεις όπως…όπως (λίγο με τα χέρια, λίγο με τον πλάστη.. όλοι κάπως έτσι μάθαμε (επίσης, αν δεν έχεις πλάστη χρησιμοποίησε την μεμβράνη σιλικόνης ).
***Αν ωστόσο θες να βάλεις έτοιμο φύλλο κανένα πρόβλημα…θα πρότεινα ίσως σφολιάτα ή χωριάτικο.

Πηγή: supermumoftwinboys.blogspot.com

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 51 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*