Αφράτη Μακεδονίτικη Γιαουρτόπιτα

Newsroom.
16/07/2024 07:19
 
 
 

Η γιαουρτόπιτα είναι ότι πρέπει για ένα επιδόρπιο που δροσίζει τον ουρανίσκο.

Κάποιες φορές τη σερβίρουμε με παγωτό ή δροσερό γιαούρτι και λεπτές φετούλες με φρούτα.

Η συνταγή είναι από μακεδονίτισσα γιαγιά από την Αιανή Κοζάνης, πάντα την ετοίμαζε τέτοιες γιορτινές μέρες του καλοκαιριού που οι οικογενειακές συνάξεις ήταν στο φόρτε τους…

Υλικά:
4 φλιτζάνια  αλεύρι που «φουσκώνει» μόνο του, κοσκινισμένο
150 γρ. βούτυρο εκλεκτό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
250 γρ. γιαούρτι πλήρες
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
2 ¾  φλιτζάνια νερό
Ξύσμα από πορτοκάλι
χυμό από μισό πορτοκάλι

Για το φινίρισμα:
Ψίχα αμυγδάλου

Εκτέλεση:
Σε καθαρό και στεγνό μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και να χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα και το αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα δυνατά για 7 με 10 λεπτά μέχρι να «αφρατέψουν».
Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στον κάδο τους κρόκους αυγού, το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι και παράλληλα τη μαρέγκα. Τα χτυπάμε ελαφρά για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο αλευράκι στο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά.
Βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στην πίτα μας και αν βγει στεγνό η γιαουρτόπιτα είναι έτοιμη, διαφορετικά την αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα στο φούρνο.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε μέχρι να «δέσουν».
Βγάζουμε από το φούρνο τη γιαουρτόπιτα, την αφήνουμε για 10 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια.

Την περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
Την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα στη μέση κάθε κομματιού και σερβίρουμε.

Καλή Όρεξη!!

Πηγή: emvolos.gr της Σίσσυς Νίκα και η συνταγή της Ελένης Πεσματζόγλου απο την Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*