Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας με άρωμα σταφυλιού, κρασιού, μούστου αλλά και πετιμεζιού.
Η κα Άννα από την Κάρυστο, είναι ταλαντούχα μαγείρισσα και τα φαγάκια της είναι νοστιμότατα. Στα γλυκά έχει μεγάλη επιτυχία.
Η κα Άννα είπε ότι οι γυναίκες στην Κάρυστο, πάντα έφτιαχναν μουσταλευριά σε μεγάλες ποσότητες και τις άπλωναν στον ήλιο να στεγνώσουν, σκεπασμένες επιμελώς με τούλι και αφού έκοβαν κομματάκια τις έστελναν στους ναυτικούς τους, ένα γλυκάκι υγιεινό που δεν χρειάζεται ψυγείο για να διατηρηθεί.
Υλικά
6 φλιτζάνια μούστο
¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
¼ φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό και χοντρό, ανακατεμένα
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Για το πασπάλισμα
200 γρ. καρυδόψυχα χοντροσπασμένη
6 κ.σ. σουσάμι, ελαφρά καβουρδισμένο
Κανέλα, σε σκόνη
Εκτέλεση:
Από τον μούστο κρατάμε 2 φλιτζάνια και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά και δυνατά με το σύρμα, για να μην κάνει σβώλους .
Βάζουμε τα υπόλοιπα 4 φλιτζάνια μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο και αφήνουμε τον μούστο να ζεσταθεί καλά.
Τότε ρίχνουμε στον ζεστό μούστο, το μείγμα του μούστου με το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να πήξει καλά.
Στο τέλος βάζουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Μοιράζουμε την μουσταλευριά σε βαθιά ή ρηχά πιάτα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα, σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο και κανέλα.
Αφήνουμε να κρυώσει αφού την σκεπάσουμε με ένα τούλι για 2 ώρες στο δωμάτιο ή στο ψυγείο που συνηθίζω να βάζω τη μουσταλευριά για να είναι πιο δροσερή.
Καλή Όρεξη!!!
Μικρά μυστικά:
Η μουσταλευριά της έχει βελούδινη υφή και το μυστικό της είναι ότι στο τέλος βάζει και λίγο φρέσκο βούτυρο.
Πηγή: emvolos.gr Γράφει η Σίσσυ Νίκα και η συνταγή είναι της Άννας Γάσπαρη
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις