Νόστιμο ρολό κοτόπουλο με πατάτες baby και σάλτσα μουστάρδας, γιατί είναι μια συνταγή, εύκολη, γρήγορη, ελαφριά και πεντανόστιμη.
Ψήστε το στην κατσαρόλα για να κρατήσει όλα τα ζουμιά του και να παραμείνει υγρό και ζουμερό. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας κάνει το ρολό κοτόπουλο γεμιστό με ό,τι σας αρέσει. Συνοδέψτε το κοτόπουλο ρολό με σαλάτα εποχής.
Υλικά:
1 έτοιμο ρολό κοτόπουλο (1 κιλό τουλάχιστον)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
2 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 φλ. ζωμό κότας (ζεστό)
το χυμό από 1 λεμόνι
το χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
3 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
1 κιλό. baby πατάτες βρασμένες για το σερβίρισμα
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι σούπας σκόνη κόκκινου τσίλι (προαιρετικά)
Ψιλοκομμένο κόλιανδρο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μικρή βαθιά κατσαρόλα.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, θωρακίζουμε το ρολό κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, για 5-7 λεπτά, για να κάνει έντονη κρούστα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και το κρεμμύδι, και αφήνουμε να γυαλίσει και να γίνει διάφανο, για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 του όγκου του.
Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ελαφρά, το θυμάρι ή ρίγανη και σκεπάζουμε το ρολό.
Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, γυρίζοντας το ρολό γύρω γύρω στην σάλτσα του, κάθε 10-15 λεπτά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα στα λίγα υγρά του.
Αφού ψηθεί το ρόλο κοτόπουλο, το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Η αραιή σάλτσα κοτόπουλου που μένει στην κατσαρόλα, θα γίνει η ωραιότερη σως μουστάρδας για κοτόπουλο.
Για τις πατάτες:
Θα χρειαστείτε baby πατατούλες τις οποίες και θα βράσετε. Θα τις ανακατέψετε πολύ καλά με τα υπόλοιπα υλικά και θα τις ψήσετε για λίγο στο φούρνο.
Για τη σάλτσα:
Σε μπολ βάζουμε το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σως μουστάρδας.
Ρίχνουμε το μείγμα μουστάρδας μέσα στην κατσαρόλα απ΄ όπου αφαιρέσαμε το ρολό.
Όπως βράζει η πυκνή δεμένη σάλτσα, τα προσθέτουμε, και σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα να πυκνώσουμε τη σάλτσα.
Στο τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Κόβουμε σε φέτες το ρολό κοτόπουλο, γαρνίρουμε με πατάτες ψητές και περιχύνουμε με τη σως μουστάρδας.
Μικρά μυστικά:
Αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά των βοτάνων, καλό είναι να αρωματίσετε το φαγητό για λίγα λεπτά και μετά να τα αφαιρέσετε.
Αν σας αρέσει η δροσιά στη γεύση, αφού δέσετε τη σως μουστάρδας, προσθέστε μία κουταλιά γιαούρτι εκτός φωτιάς και ανακατέψτε να πάρει κρεμώδη υφή.
Είναι απαραίτητο η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μικρή, ίσα που να χωράει το ρολό, γιατί τα υγρά του φαγητού είναι λίγα και θέλουμε να είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κοτόπουλο.
Για λιγότερες θερμίδες σερβίρουμε το ρολό με βρασμένες πατάτες baby, καρότα γλασέ και ό,τι άλλο μας αρέσει.
Καλή Όρεξη!!!
Πηγή: calories.com.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις