Κουλούρια “Σιμίτια” αφράτα, τούρκικη συνταγή βήμα – βήμα

Newsroom.
24/09/2024 06:47
 
 
 

Αυτά τα Σιμίτια (Simit) είναι τα αφράτα κουλούρια, που πολλοί τα έχουν μπερδέψει με της Θεσσαλονίκης.

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι λεπτά και πιο σφιχτά στην υφή και δεν έχουν εμφανισιακά ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με ντονατ φουσκωμένα που βλέπω στο διαδίκτυο.
ΆΛΛΟ ΣΙΜΙΤΙ, ΑΛΛΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Υλικά:
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά στιγμιαία (που δεν την διαλύουμε)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν 2-3 κουταλιές ακόμη αν χρειαστεί
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (χλιαρό προς ζεστό)
¼ φλιτζάνι φυτικό λάδι (σπορέλαιο)

Για το “ντουζ” των κουλουριών
¼ φλιτζάνι μελάσα σταφυλιού ή πετιμέζι
½ φλιτζάνι νερό
1 ½ φλιτζάνι σουσάμι περασμένο λίγο στο τηγάνι να νοστιμίσει

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, 4 φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέστε το χλιαρό νερό και το φυτικό λάδι. Ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας το γάντζο ζύμης μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να είναι λίγο κολλώδης. Εάν η ζύμη κολλάει πολύ, προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις. ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ


Ζυμώνουμε τη ζύμη χρησιμοποιώντας το γάντζο ζύμης για περίπου 8 λεπτά μέχρι να μην κολλάει πλέον. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ, καβουρντίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι. Και ανακατεύουμε τη μελάσα ή το πετιμέζι με ½ φλιτζάνι νερό.
Μετά από 1,5 ώρα, τρυπάμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 16 κομμάτια.

Ανοίξτε 2 κομμάτια σε σωλήνες 60 εκατοστών το καθένα και τοποθετήστε τα παράλληλα το ένα με το άλλο.
Κυλήστε τους σωλήνες για να κάνετε μια “πλεξούδα”. Ενώστε τις άκρες και τσιμπήστε τις μεταξύ τους για να κάνετε ένα δαχτυλίδι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα 14 κομμάτια για να κάνετε άλλα 7 δαχτυλίδια.
Βουτήξτε κάθε κουλούρι στο μείγμα μελάσας και νερού, στη συνέχεια σε σουσάμι και βάλτε το σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.


Σκεπάζουμε χαλαρά και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 20 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά περίπου, εξαρτάται από τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν πλήρως τα σιμιτάκια.

Μικρά μυστικά: 

– Η συνταγή θέλει σταθερό μίξερ για να πετύχει!

– Μπορείτε να προσθέσετε και τυρί

Καλή Όρεξη!!

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

(Visited 321 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*