Πανεύκολο καλοκαιρινό φαγητό – Ντελαγκρατσιανό Σύρου

Newsroom.
29/09/2024 06:54
 
 
 

 

Το Ντελαγκρατσιανό, είναι ένα υπέροχο συριανό φαγητό. Παραδοσιακό, αγροτικό φαγητό, το έφτιαχναν οι νοικοκυρές στη Σύρο με ό,τι υπήρχε στο πίσω μέρος του σπιτιού όπου βρισκόταν ο περιποιημένος κήπος. Με αγνό ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι και τυρί.

Το Ντελαγκρατσιανό έχει πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες και αρκετό ξινότυρο Σύρου. Ντελαγκράτσια ονομαζόταν παλαιότερα η Ποσειδωνία, ένας γνωστός οικισμός της Σύρου.

Υλικά:
4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

12 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον ψιλό τρίφτη
5 γαρίφαλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
30 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κεφαλάκι ξινότυρο Σύρου ή μπαλάκι ή γροθοτυράκι ή βολάκι ή 250 γρ. φέτα

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και ρίχνουμε μέσα τη ντομάτα καθώς και όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά προς μέτρια, κλείνουμε -όχι τελείως- το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε περίπου 1/4 του σκεύους ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε λίγες-λίγες τις πατάτες και τις μελιτζάνες -περίπου 6 – 7 λεπτά και από τις δύο πλευρές- μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ροδίζουν, βγάζουμε σε χαρτί για να απορροφήσει το ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το 1/3 της σάλτσας. Από πάνω τοποθετούμε όμορφα τις μισές πατάτες και τις μισές μελιτζάνες. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το άλλο 1/3 της σάλτσας. Στρώνουμε και τις υπόλοιπες πατάτες, από πάνω τις μελιτζάνες και τέλος τη σάλτσα που έχει περισσέψει.

Τρίβουμε το τυρί με τα χέρια πάνω από τη σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 15΄ μέχρι να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.

Καλή Όρεξη!!!

Πηγή: bovary.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3.368 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*