Κουφέτο με μελωμένα, υπέροχα αμύγδαλα που παραδοσιακά σερβίρουν στη Σαντορίνη στους καλεσμένους μετά τον γάμο. Είναι ρευστό, σαν γλυκό του κουταλιού, και το σερβίρουμε σε μπολ ή σε πιατέλα με μικρά κουταλάκια.
Υλικά:
500 γρ. αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μπράντι
1 κιλό μέλι της αρεσκείας μας
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε κουφέτο, ξεκινάμε χωρίζοντας με ένα μαχαίρι προσεκτικά τα αμύγδαλα στη μέση, κατά μήκος της μακριάς τους πλευράς.
Τα ρίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα μαζί με 2 κουτ. σούπας από το μέλι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε τακτικά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη και το μπράντι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι, ανακατεύουμε και βράζουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να δέσει το γλυκό, χωρίς όμως να καραμελώσει.
Σερβίρουμε σε πιατέλα.
Μπορούμε να το διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο σκεύος για περίπου 1 μήνα
Πηγή: gastronomos.gr της Νικολέτας Δελατόλα-Φωσκόλου
Φωτογραφίες: fb santorinistraditionalsweet
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις