Η ρεβιθάδα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Κυκλαδίτικης κουζίνας, με καταγωγή από τη Σίφνο. Πρόκειται για ένα απλό, αλλά πεντανόστιμο φαγητό, που ψήνεται παραδοσιακά σε πήλινο σκεύος για ώρες, με μελωμένη γεύση και άρωμα λεμονιού.
Ετοιμάστε τη στο σπίτι και απολαύστε μια εμπειρία που φέρνει τη γεύση των Κυκλάδων κατευθείαν στο πιάτο σας.
Υλικά:
– 500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
– 2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– Χυμός από 2 λεμόνια
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
– 2-3 φύλλα δάφνης
– 4-5 φλιτζάνια νερό (περίπου, ανάλογα με το σκεύος)
Εκτέλεση:
1. Μούλιασμα ρεβιθιών: Από το προηγούμενο βράδυ, βάλτε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες.
2. Προετοιμασία: Ξεπλύνετε καλά τα ρεβίθια και στραγγίξτε τα. Σε ένα πήλινο σκεύος ή γάστρα, προσθέστε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
3. Προσθήκη νερού: Ρίξτε το νερό ώστε να καλύψει καλά τα ρεβίθια. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε ελαφρά.
4. Ψήσιμο: Σκεπάστε το πήλινο σκεύος με το καπάκι του και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C. Ψήστε για περίπου 6-8 ώρες, μέχρι τα ρεβίθια να μελώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
5. Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη ρεβιθάδα ζεστή, συνοδεύοντάς την με ζυμωτό ψωμί και φέτα. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι πριν τη σερβίρετε.
Μικρά Μυστικά:
Αν δεν έχετε πήλινο σκεύος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάστρα ή κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο, αλλά η γεύση θα διαφέρει ελαφρώς.
Απολαύστε αυτή τη μοναδική, παραδοσιακή γεύση των Κυκλάδων που φέρνει την παράδοση στο τραπέζι σας!
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις