Απίθανα Μελομακάρονα της γιαγιάς, με αλεύρι και ένα μικρό κόλπο

Newsroom.
15/12/2024 09:18
 
 
 

Η συνταγή γίνεται μόνο με αλεύρι. Προσωπικά έχω κάνει όλες τις εκδοχές αλλά με αλεύρι μόνο μου άρεσαν πολύ!

Η συνταγή είναι από εκείνες τις παλιές, σε χαρτί γραμμένες και κρυμμένες σε πορτοφόλι!

Υλικά:
3 κούπες ελαιόλαδο
¾ κούπας κονιάκ
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά γεμάτη σόδα σε σκόνη
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
½ κούπα ζάχαρη
1 κιλό + μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι (το σιρόπι θα βράσει για 5′ και μετά θα χαμηλώσετε την θερμοκρασία αρκετά και θα βουτάτε τα μπισκότα μέσα, ενώ σιγοβράζει)
750 γραμμάρια μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
3 κούπες νερό
1 φλούδα πορτοκάλι
2 κούπες καρύδια χοντροαλεσμένα

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα το λάδι με κονιάκ και το ξύσμα.
Μετά προσθέτω κανέλα, γαρύφαλλο, ζάχαρη να λιώσει πολύ καλά!
Στο χυμό πορτοκαλιού, διαλύω την σόδα πάνω από το μπωλ γιατί θα αφρίσει, το ρίχνω μέσα στο μείγμα.
Σιγά σιγά ρίχνω το αλεύρι, τμηματικά αλλά με γρήγορο ρυθμό. μόλις μπει και η τελευταία κούπα αλεύρι σταματώ και αρχίζω να κάνω μπαλάκια.
Τα 2 ταψιά με λαδόκολλα είναι έτοιμα και κάνω το εξής κόλπο.
Το κάθε μπαλάκι το βάζω πάνω στην μεριά με τον χοντρό τρίφτη, το πατάω και μετά ενώνω τις πλευρές του για να γίνει μακρουλό! Έτσι δημιουργείται ένα μικρό κενό εσωτερικά! όταν σιροπιαστεί θα φωλιάσει μέσα το σιρόπι!
Σε προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμών για 25 λεπτά. Τα υπέροχα μπισκότα ήταν έτοιμα. Κρύωσαν τελείως και ήταν έτοιμα για μέλωμα. Πριν φτιάξω το σιρόπι έφαγα την άκρη από ένα. Ήταν τραγανά, με πλούσιο άρωμα και ευγενικά υλικά. Πλημμύρισμα χαράς.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι έβρασα το μέλι με το νερό και τη φλούδα. Αφαίρεσα τη φλούδα και ξεκίνησα τη διαδικασία.

Με μία τρυπητή κουτάλα έπαιρνα 4 κάθε φορά, τα βουτούσα στο πορτοκαλένιο σιρόπι που σιγόβραζε, τα τοποθετούσα σε ένα μαξιλάρι από χοντροαλεσμένο καρύδι και τα σκέπαζα πάλι με τον ίδιο τρόπο. «Για να κολλήσει το καρύδι πρέπει να είναι ζεστά από το σιρόπι», ήταν η συμβουλή, την οποία ακολούθησα.

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*