Κανένα σπίτι δεν είναι ολοκληρωμένο τις γιορτές χωρίς το άρωμα του φρέσκου βουτύρου και τη χιονισμένη όψη των κουραμπιέδων. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή, με την προσθήκη τραγανών καβουρδισμένων αμυγδάλων, θα γεμίσει την κουζίνα σας με ζεστασιά και θα ξυπνήσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις.
Αφράτοι, αρωματικοί και τυλιγμένοι στην άχνη ζάχαρη, αυτοί οι κουραμπιέδες είναι η γλυκιά υπόσχεση των Χριστουγέννων, το πιο γευστικό κέρασμα και η τέλεια συνοδεία για τον καφέ ή το τσάι σας.
Ακολουθήστε τη συνταγή βήμα-βήμα και χαρίστε στους αγαπημένους σας τη χαρά της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας σε κάθε μπουκιά.
Υλικά:
500 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
50 ml κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου, όσο σηκώσει)
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Λίγο ροδόνερο (προαιρετικά για άρωμα)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Βουτύρου:
o Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ για 8-10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. (εγώ χρησιμοποιώ φρέσκο βούτυρο Νάξου ή Lurpak)
o Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμη.
2. Αναμειγνύουμε τα Υλικά:
o Προσθέτουμε το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και το μπέικιν πάουντερ.
o Σταδιακά ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνοντας ελαφρά με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη.
o Τέλος, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη.
3. Σχηματισμός Κουραμπιέδων:
o Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και σχηματίζουμε μπαλάκια ή μπαστουνάκια, δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε.
o Τα τοποθετούμε αραιά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
4. Ψήσιμο:
o Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
o Προσοχή: Δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα!
5. Τελείωμα:
o Μόλις βγουν από τον φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. (Προσοχή! Αν είναι καυτοί οι ατμοί φέρνουν υγρασία στην άχνη και κιτρινίζει)
o Αν θέλουμε, ψεκάζουμε με λίγο ροδόνερο για να τους δώσουμε έξτρα άρωμα.
o Κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη σε ένα ταψί, τους τοποθετούμε μέσα και πασπαλίζουμε με μπόλικη ακόμα άχνη. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
o Πασπαλίζουμε ξανά με (κοσκινισμένη) άχνη ζάχαρη για να είναι …χιονισμένοι!
Μικρά Μυστικά:
– Βούτυρο: Η ποιότητα του βουτύρου είναι το κλειδί για μυρωδάτους και αφράτους κουραμπιέδες.
– Αμύγδαλα: Καβουρδίστε τα αμύγδαλα για πιο έντονη γεύση. Μπορείτε να τα κόψετε όσο χοντρά ή ψιλά θέλετε.
– Άχνη: Μην τσιγκουνευτείτε την άχνη, δίνει την κλασική «χιονισμένη» όψη που όλοι αγαπάμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση με αυτούς τους τραγανούς και μοσχομυριστούς κουραμπιέδες!
Φωτογραφία: melitropon.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις