Κόκορας κρασάτος Νάξου με μακαρόνια: Η απόλυτη παραδοσιακή συνταγή για το γιορτινό τραπέζι

Newsroom.
30/12/2024 08:51
 
 
 

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαρακτηριστικό της Ναξιώτικης κουζίνας από έναν λαχταριστό αλανιάρη κόκορα κρασάτο, μαγειρεμένο με αγάπη και μεράκι, όπως το απαιτεί η παράδοση. Αυτό το πιάτο συνδυάζει την πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με μπαχαρικά και κόκκινο κρασί, με χοντρά μακαρόνια που απορροφούν όλη τη γεύση, δημιουργώντας ένα μοναδικό γεύμα που ξεχειλίζει από ζεστασιά και νοσταλγία.

Είναι μια συνταγή που μας έρχεται από τα παλιά και μας ταξιδεύει στις γιορτινές οικογενειακές συγκεντρώσεις, στο χωριό και στο τραπέζι που γεμίζει από χαμόγελα.

Ιδανική για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ή κάθε ξεχωριστή περίσταση, αυτή η συνταγή αποπνέει τη φιλοσοφία της Ναξιώτικης φιλοξενίας.

Ακολουθήστε βήμα-βήμα τη συνταγή και δημιουργήστε ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους αγαπημένους σας, γεφυρώνοντας τη γεύση με τις αναμνήσεις.

Ας καλωσορίσουμε λοιπόν τη νέα χρονιά με τον πιο γευστικό τρόπο!

Υλικά:
Για τον κόκορα:
– 1 κόκορας κομμένος σε μερίδες
– 1/4 φλ. ελαιόλαδο
– 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
– 3-4 μπαχάρια ολόκληρα
– 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 1 κ.γ. ζάχαρη
– 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
– 3-4 ώριμες ντομάτες, λιωμένες στο μούλτι
– 1 ξυλάκι κανέλα (αν σας αρέσει η γεύση της. Εγώ δεν βάζω)
– 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή νερό
– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*(αν σας αρέσει το σκόρδο μπορείτε να προσθέσετε 1 σκελίδα ψιλοκομμένη για έξτρα άρωμα)

Για τα μακαρόνια:
– 2 πακέτα μακαρόνια χοντρά με τρύπα (ή άλλα της αρεσκείας σας)
– 250 γρ. βούτυρο (προτιμήστε αιγοπρόβειο για παραδοσιακή γεύση)
– Αρσενικό κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα
– Κομμάτια κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία του κόκορα
– Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τις μερίδες του κόκορα μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
2. Μαγείρεμα της σάλτσας
– Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
– Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά για να καραμελώσουν.
– Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
– Ρίχνουμε τις λιωμένες ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τα μπαχάρια και τον ζωμό.
3. Μαγείρεμα του κόκορα
– Επιστρέφουμε τις μερίδες του κόκορα στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
4. Μαγείρεμα των μακαρονιών
– Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
– Στραγγίζουμε και λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κεφαλοτυριού (αρσενικού Νάξου) και τα καίμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουν ένα υπέροχο άρωμα!
5. Σερβίρισμα
– Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε πιατέλα, περιχύνοντας με τη σάλτσα του κόκορα.
– Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες του κόκορα και πασπαλίζουμε με άφθονο τριμμένο αρσενικό κεφαλοτύρι ή μυζήθρα. Μπορούμε επίσης να τα συνοδέψουμε παράλληλα και με πατάτες τηγανητές χοντροκομμένες.

Συμβουλή: Για ακόμα πιο παραδοσιακή γεύση, αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει λίγο παραπάνω, ώστε να αποκτήσει πλούσιο, βελούδινο σώμα.

Καλή όρεξη!

Φωτογραφία: Άκης Πετρετζίκης

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.742 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*