Χρονιάρες μέρες και τι καλύτερο από καλή παρέα, κρασί ή ρακή δίπλα στο τζάκι και φυσικά τα ανάλογα μεζεδάκια που θα τα συνοδέψουν.
Μπορεί τώρα τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι στο μυαλό όλων μας το ξεροψημένο γουρουνόπουλο στη γάστρα ή η γεμιστή γαλοπούλα και ο κρασάτος κόκορας, αλλά όπως και να το κάνουμε, κανείς δε λέει όχι στα επιπλέον μεζεδάκια είτε αυτά συνοδεύουν το κυρίως πιάτο (γιατί όχι και στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι), είτε σερβίρονται μόνα τους για κρασάκι και ρακή με καλή παρέα.
Κάναμε μια βόλτα στα χωριά της Νάξου και συλλέξαμε συνταγές για μερικούς πολύ λαχταριστούς, παραδοσιακούς μεζέδες, που σίγουρα θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους στο γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ!
Όπλα μας, για την εγγυημένα νόστιμη παρασκευή τους, τα ολόφρεσκα κρέατα και λουκάνικα Νάξου, τα σπάνιας γεύσης τυριά του νησιού, αλλά και τα πεντανόστιμα λαχανικά που υπάρχουν σε αφθονία όλες τις εποχές του χρόνου!
Μια ποικιλία μεζέδων μπορεί να συμπληρωθεί με αλλαντικά, κεφτεδάκια, τυρί σαγανάκι, «τραβηγμένο» αρσενικό ψητό στα κάρβουνα, ή τηγανητό με πιπεράκι (που φτιάχνουν στα ορεινά χωριά) και φρεσκοζυμωμένο ψωμί ή ντάκο.
Πάμε λοιπόν να «μεζεκλίσουμε» να πιούμε το κρασί μας και …να τσουγκρίσουμε για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
Πιπεράτη τηγανιά
Υλικά:
1 κ. χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
2-3 καυτερά πιπεριδάκια (ή καυτερή πάπρικα)
1 ποτήρι κρασιού τσίπουρο
Ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 ποτήρι λευκό κρασί
Ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα καυτερά πιπεριδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ρακή και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Τέλος αφού αλατοπιπερώσουμε, αραιώνουμε τη μουστάρδα σε 1 φλ. νερό και περιχύνουμε την τηγανιά. Μόλις το κρέας πιει όλα τα υγρά του και μείνει με το λάδι του προσθέτουμε το κρασί και τη ρίγανη και σιγοβράζουμε για λίγο ακόμη, ώσπου να μείνει η τηγανιά μόνο με το λάδι της.
Τυροκεφτέδες
Υλικά:
11/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο αρσενικό τυρί Νάξου σε κύβους
4 αυγά
½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κεφαλοτύρι κομμένο κομματάκια, λίγο αλάτι και πιπέρι. Όλα τα υλικά τα ανακατεύουμε και βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε σε μικρό κουταλάκι από το μείγμα, δίνουμε σχήμα στρογγυλό και τηγανίζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας να μην καούν. Τα γυρίζουμε προσεκτικά χωρίς να τρυπηθούν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά.
Φέτα πικάντικη
Υλικά:
1/2 κ. φέτα κομμένη σε φέτες (προσεκτικά να μη σπάσει)
1 αυγό χτυπημένο
4-5 σταγόνες ταμπάσκο ή 1-2 πολύ ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες (ανάλογα
πόσο καυτερό το θέλουμε)
Φρυγανιά τριμμένη
Αλεύρι
Λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το αυγό με το ταμπάσκο ή τις πιπερίτσες και βουτάμε μέσα τη φέτα να «ποτιστεί» και από τις δυο πλευρές. Την τοποθετούμε σε τάπερ με καπάκι που έχουμε βάλει το αλεύρι και την φρυγανιά μαζί (σε αναλογία 1/3 αλεύρι, 2/3 φρυγανιά). Ανακινούμε απαλά να μην σπάσει η φέτα. Ανοίγουμε το τάπερ την γυρνάμε και από την άλλη πλευρά να αλευρωθεί καλά και παντού (για να μη μας
ανοίξει στο τηγάνι). Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε με προσοχή τη φέτα κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στο μέτριο. Αφού ψηθεί από την μια πλευρά, την τηγανίζουμε και από την άλλη να ροδίσει.
Λουκάνικα με πιπεριές
Υλικά:
½ κιλό χωριάτικα λουκάνικα Νάξου
300 γρ. μανούρι Νάξου
3 πιπεριές (κέρατα)
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. λευκό κρασί
λίγο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές
σε λωρίδες. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις πιπεριές
ανακατεύοντας τις, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λουκάνικο και
τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά. “Σβήνουμε” με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και
συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να μείνουν
με λίγη σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, το τυρί (μανούρι) κομμένο σε
μικρούς κύβους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαλακώσει το τυρί.
Για τις παραπάνω συνταγές θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία Μ. (Μονή), Ειρήνη (Απείρανθο), κ. Αντωνία (Γλινάδο), κ. Κατίνα και Μαρία (Κωμιακή) καθώς επίσης τον Παναγιώτη και την Κατερίνα για την καθοδήγηση.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment