Η «πίτα του βοσκού» είναι μια κλασική αγγλική πίτα που αποτελείται από δυο στρώσεις. Μια από αρνί, λαχανικά και σάλτσα, και μια από πηχτό νόστιμο πουρέ. Ένας εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσουμε το ψητό αρνί που περίσσεψε την Κυριακή του Πάσχα.
Ό,τι περισσέψει από το αρνί λοιπόν φέτος, το αξιοποιούμε προσθέτοντάς το σε ένα καινούργιο πιάτο – είτε πίτα του βοσκού είτε κρεατόπιτα.
Υλικά:
Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
120 ml γάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
80 γρ γραβιέρα Νάξου, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι
Για το κρέας
12 γρ μανιτάρια αποξηραμένα, χοντροκομμένα και μουλιασμένα σε 120 ml νερό βρύσης για μια ώρα τουλάχιστον (κρατάμε και το νερό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
130 γρ καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
100 γρ πράσο, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
2 κ.γ. πολτός σκόρδου (ή μια σκελίδα ψιλοκομμένη)
1 κ.γ. θυμάρι
30 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου), ζεστός
1 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο
200 γρ αρνί ψητό, κομμένο σε μπουκίτσες
80 γρ αρακάς κατεψυγμένος (δεν θέλει ξεπάγωμα)
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι
Για την πίτα
20 γρ γραβιέρα Νάξου, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τον πουρέ
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αλατίζουμε καλά και αφήνουμε τις πατάτες να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά. Σουρώνουμε κρατώντας το καπάκι μπροστά στην κατσαρόλα, μέχρι να μείνει ελάχιστο νερό στις πατάτες. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το ελαιόλαδο και τα 80 γραμμάρια τυρί και πατάμε με το εργαλείο χειρός να κάνουμε έναν ωραίο σφιχτό πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για το κρέας
Βγάζουμε τα μανιτάρια από το νερό τους (δείτε τη λίστα υλικών) και τα ψιλοκόβουμε. Το νερό που έμεινε το περνάμε από λεπτή σίτα ή φίλτρο του καφέ και το βάζουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια/χαμηλή και ρίχνουμε το καρότο και το πράσο. Αφήνουμε να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα ανακατεύοντας συχνά. Στα 9 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον πολτό σκόρδου και το θυμάρι και συνεχίζουμε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για ένα λεπτό, μέχρι να μην το βλέπουμε καθόλου. Ρίχνουμε τον ζωμό, το σουρωμένο νερό από τα μανιτάρια και το μπαλσάμικο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομματάκια αρνιού, τον αρακά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.
Για την πίτα
Στρώνουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε ένα μικρό πυρέξ. Απλώνουμε από πάνω τον πουρέ, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 20 γραμμάρια τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις), για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να αναβλύζει ζουμάκι στα πλαϊνά του πυρέξ.
Πηγή: thefoodiecorner.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις