Πατάτες Νάξου ογκρατέν

Newsroom.
28/04/2025 09:38
 
 
 

Μια συνταγή για τέλειες ζουμερές πατάτες τυλιγμένες σε απολαυστική και τυρένια κρέμα γάλακτος. Το διάσημο γαλλικό ορεκτικό, από τον chef Γιώργο Τσούλη, στην κουζίνα σας σε λίγα απλά βήματα.

Υλικά:
1 κιλό πατάτες Νάξου καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.
200 γρ. τυριά τριμμένα
100 γρ. βούτυρο
400 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
150 ml γάλα, πλήρες
2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.

Για τις πατάτες
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δυο πλευρές, αλλά όχι να ψηθούν.

Για τη σύνθεση
Απλώνουμε τις μισές πατάτες σε ένα ορθογώνιο, πυρίμαχο σκεύος, τις πασπαλίζουμε με το μισό τυρί, και από πάνω απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες.
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε το μείγμα επάνω από τις πατάτες.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε το ογκρατέν στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο, και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 4.314 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*