Γκαβόψαρα (Πανέ τηγανητές μελιτζάνες), μαριναρισμένα σε γρήγορη άλμη

Newsroom.
06/06/2025 08:52
 
 
 

 

Στη Νάουσα τα γκαβόψαρα θεωρούνται ο καλύτερος τσιπουρομεζές και όσοι ξέρουν θα συμφωνήσουν ότι αυτά τα «ψευτόψαρα» από μελιτζάνα είναι μοναδικά. Εδώ τα ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα στο σπίτι ως τον απόλυτο μεζέ που θα ενθουσιάσει τους συνδαιτημόνες.

Υλικά:
Για τις μελιτζάνες
500 γρ. μελιτζάνες μακριές, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
50 γρ. μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
4-5 αμπελόφυλλα ή ½ κ.γ. σιναπόσπορους

Για το πανάρισμα
150 γρ. καλαμποκάλευρο
100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Για την κρύα σκορδάτη σάλτσα
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα
βαλσαμικό ξίδι
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:
Μελιτζάνες: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 700 ml νερό, προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα ή τον σιναπόσπορο, το μηλόξιδο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό ζεματάμε τις μελιτζάνες για 3΄ και τις μεταφέρουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν αλλά όχι να
στεγνώσουν τελείως.

Πανάρισμα: Ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλεύρι και ξεκινάμε να πανάρουμε τις μελιτζάνες.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο και, αφού ζεσταθεί καλά, τηγανίζουμε τα γκαβόψαρα, σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρύα σάλτσα ντομάτας

Σερβίρουμε τα γκαβόψαρα σε πιατέλα με χοντρό αλάτι, βαλσαμικό ξίδι που ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και με την κρύα σάλτσα ντομάτας.

Πηγή: cantina.protothema.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 335 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*