Το ρίφι με τα πάτουδα (Αυθεντική Απεραθίτικη συνταγή)

admin
11/04/2015 17:12
 
 
 

Όσοι δεν το συνηθίζεται, επιχειρήστε το αυτό το Πάσχα!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα… γλύφετε και τα δάχτυλά σας!

 

Είναι η παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή “το ρίφι με τα πάτουδα” (ρίφι ονομάζουν στην ορεινή Νάξο το κατσίκι), όπως το κάνουν οι Απεραθίτισσες νοικοκυρές που το συναντάς όμως και σε άλλα χωριά της ορεινής Νάξου την ημέρα της Λαμπρής.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο free press my naxos, που την έστειλε πρόθυμα ο Μανώλης Χατζηπέτρος την οποία του την περιέγραψε η μητέρα του…

 

Τι θα χρειαστούμε:

  • Ένα ρίφι 8-9 κιλά (για να χωράει στο φούρνο της κουζίνας μας)
  • 400 γρ. ρύζι γλασέ
  • Μισό κιλό σταφίδες ντόπιες
  • 2 κιλά σεύκλα
  • Μια χούφτα κουτσουνάδες -φυτό που βγάζει την παπαρούνα- (τέτοια εποχή έχει άφθονες σε μπαξέδες και σε ποτιστικά, διατηρούνται στην κατάψυξη)
  • Μπόλικο Μάραθο
  • Ένα ματσάκι Άνιθο
  • Λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια (2-3)
  • Ένα κιλό (παλιά, ξερά) κρεμμύδια
  • Πιπέρι, αλάτι, (εξωτερικά) λίγηΡίγανη
  • ΜΕΡΑΚΙ, ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΟΝΗ!

 

Προετοιμασία

Αφού αφαιρέσουμε από το ρίφι το κεφάλι, τους “ατσίνορες” και φυσικά τα εντόσθια, το αφήνουμε από την παραμονή το βράδυ κρεμασμένο για να στραγγίσει.

 

Γέμιση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα σεύκλα, το μάραθο και τις κουτσουνάδες.

Τα αλατίζουμε και στύβουμε (με τα χέρια μας) για να φύγουν τα πολλά υγρά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνιθο και το μάραθο, τα οποία τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για ελαφρύ τσιγάρισμα με 2 μέτρια ποτήρια του νερού λάδι μέχρι να μαραθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες με το ανάλογο αλατοπίπερο, αφήνοντας τα για λίγο (5 περίπου λεπτά), συνεχίζοντας το ανακάτεμα και ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή να πιάσουμε το ρίφι μας το οποίο αλείφουμε μέσα- έξω με λάδι, αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη.

Αδειάζουμε στο εσωτερικό του ριφιού τη γέμιση που είναι στην κατσαρόλα.

Τα πιέζουμε για να χωρέσουν μπόλικα (θα φαγωθούν όλα να είστε βέβαιοι!).

Ράβουμε καλά το άνοιγμα με μια μεγάλη βελόνα (καπλαντοβελόνα) και κλωστή γερή (τιριπλίκι).

Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε το μοσχομυρισμένο ήδη ρίφι μας.

Αν έχει περισσέψει από την κατσαρόλα γέμιση την αδειάζουμε σε μια άκρη μέσα στο ταψί (αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες), το οποίο τοποθετούμε στο φούρνο αφού έχει προθερμανθεί στους 250 βαθμούς C.

Αφού πάρει χρώμα το χαμηλώνουμε στο 180 βαθμούς C ελέγχοντας τα υγρά του.

Το γυρίζουμε ανάποδα – όταν μας φανεί ψημένο από την μια πλευρά -μέχρι να καλοψηθεί και από την άλλη.

Το συνολικό ψήσιμο κατά μέσο όρο διαρκεί 4 ώρες.

 

Καλή όρεξη και καλό Πάσχα!!!

 

 

 

(Visited 190 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*