Η καλύτερη τάρτα με γραβιέρα Νάξου και ξερά σύκα

Άκης Αξαόπουλος
03/07/2019 15:40
 
 
 

 

Αυτή η τάρτα με ξηρά σύκα και γραβιέρα Νάξου, φτιαγμένη με μεράκι από τον αγαπημένο Στέλιο Παρλιάρο, σίγουρα προσφέρει στον ουρανίσκο σας μια νέα γευστική εμπειρία.

Η συγκεκριμένη τάρτα είναι εξαιρετικά νόστιμο αλμυρό γλυκό, τη γεύση του οποίου απογειώνουν τα γνωστά ελληνικά προϊόντα! Θα χρειαστείτε μόλις 15 λεπτά προετοιμασίας και λίγο παραπάνω από μια ώρα για να την ψήσετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ζύμη μπρυζέ είναι ουδέτερη, πιο ελαστική στο άνοιγμα (γιατί περιέχει νερό και δεν έχει ζάχαρη) και πιο τραγανή στη γεύση. Χρησιμοποιείται για γλυκές αλλά και αλμυρές τάρτες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την τάρτα είναι:

Για τη ζύμη της τάρτας:

• 200 γρ. βούτυρο
• 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 αυγά
• 1/4 του φλιτζανιού νερό
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση:

• 250 γρ. κρέμα γάλακτος
• 250 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 3 αυγά
• 250 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
• Λίγη κανέλα

Βήμα-βήμα:

1. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό και χτυπάμε. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη
2. Καλύπτουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα
3. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα σύκα σε λεπτές ροδέλες
4. Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, την κανέλα και την κρέμα γάλακτος
5. Βγάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο! Στρώνουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, κάνουμε λίγες τρύπες εδώ κι εκεί και βάζουμε στο εσωτερικό πυρίμαχη μεμβράνη με ρύζι ή φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη
6. Ψήνουμε στους 200° C στο φούρνο για 15 λεπτά
7. Στρώνουμε στην ψημένη ζύμη τα σύκα, την γραβιέρα και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών
8. Βάζουμε και πάλι στο φούρνο για 50 λεπτά, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180° C.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου.

 

Πηγή: cheeselovers.gr

(Visited 1.635 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*