Ολοκληρώθηκε η διαδικασία – Το αρσενικό Νάξου έγινε σήμερα ΠΟΠ

Αρσενικό Νάξου
Newsroom
20/01/2020 16:13
 
 
 

 

Εγκρίθηκε σήμερα από την Koμισιόν το αίτημα να συμπεριληφθεί το τυρί «Αρσενικό Νάξου» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «Αρσενικό Νάξου» μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξέτασε την αίτηση για την προστασία της παραπάνω ονομασίας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θετική αυτή απόφαση της επιτροπής δημοσιεύτηκε αρχικά στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2019 και σήμερα, μετά την παρέλευση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος, το τυρί «Αρσενικό Νάξου» καταχωρήθηκε επίσημα και στο ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ.

Πρόκειται για ένα σκληρό, ώριμο τυρί που παράγεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Διακρίνεται από τα άλλα τυριά από την πικάντικη, έντονη και αλμυρή – γλυκιά γεύση του. Το τυρί αυτό παράγεται κυρίως στα ορεινά της Νάξου.

«Η παραγωγική διαδικασία συνδέεται στενά με τη γνώση του παρασκευαστή τυριών, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει την περίοδο παραγωγής τυριού ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύνθεση της βλάστησης», αναφέρει η Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί σε πάνω από 1.460 προστατευόμενα διατροφικά προϊόντα, ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

(Visited 2.924 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*