Αυτό το Πάσχα τσουγκρίστε …οικολογικά!

avga oikologika 2
Newsroom
29/04/2021 02:17
 
 
 

 

Παντζάρια, παπαρούνες, μαϊντανός και ξερά κρεμμύδια «επιστρατεύονται» για να «τσουγκρίσετε», δίχως χρωστικές ουσίες και τοξικά!

Αυγά, νερό, ξίδι για να σταθεροποιηθεί το χρώμα και φυσικά κάποιο από τα λαχανικά ή τα μπαχαρικά που βάφουν, αρκούν για την «ιεροτελεστία» της Μεγάλης Πέμπτης…

Ενδεχομένως το χρώμα να μη βγει τόσο έντονο, αλλά σίγουρα πρόκειται για λύση πρωτότυπη και υγιεινή…

«Και ήρχισε να βάφη εν χύτρα τα αβγά, με ριζάρι, κιννάβαρι και όξος», γράφει σε κάποιο διήγημά του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, δίνοντας μας στοιχεία για το πώς έβαφαν την εποχή του τα πασχαλινά αυγά. Παντζάρια και παπαρούνες για βαθύ κόκκινο χρώμα, σπανάκι και μαϊντανός για πράσινα αβγά και φλούδες ξερών κρεμμυδιών για κίτρινα, ήταν αρκετά διαδεδομένα συστατικά για σπιτική βαφή πριν από κάποιες δεκαετίες.

«Ξεσηκώστε» παραδοσιακές συνταγές και φέτος τσουγκρίστε… «οικολογικά»!

Στάμπες με φύλλα

Εάν θέλετε να πρωτοτυπήσετε, στερεώστε πάνω στα άβαφα αυγά φυλλαράκια από οποιοδήποτε φυτό έχετε στις γλάστρες σας και τυλίξτε καλά τα αυγά με καλσόν ή τούλι. Στη συνέχεια βάψτε τα. Βγάζοντας το καλσόν, θα διαπιστώσετε πως τα σχήματα των φύλλων έχουν αποτυπωθεί σαν στάμπα πάνω στα αυγά.

Μία άλλη διακοσμητική πρόταση είναι να τυλίξετε τα αυγά με λαστιχάκια ή σπάγκο. Αφού τα βάψετε με το χρώμα της αρεσκείας σας, αφήστε τα να κρυώσουν και βγάλτε τα λαστιχάκια. Στη θέση τους θα μείνουν λευκές γραμμές.

Μία τεχνική για να φτιάξετε… πλουμιστά αυγά, είναι να πάρετε χαρτάκια γκοφρέ σε διάφορα χρώματα, να τα βρέξετε και να τα κολλήσετε στα αυγά μέχρι να καλυφθούν. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και κατόπιν τα αφαιρείτε.

Μία παλαιότερη τεχνική διακόσμησης ήταν το λεγόμενο «γράψιμο» ή «κέντημα» των αυγών με λιωμένο κερί. Έσταζαν κερί πάνω στο τσόφλι, σχηματίζοντας διάφορα σχέδια, όπως πουλιά και λουλούδια. Τα αυγά αυτά λέγονταν «κεντημένα», «ξόμπλια» ή «πέρδικες».

Πολυχρωμία…

Κόκκινα αυγά

Για κόκκινο χρώμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ριζάρι, κρεμέζι (ή αλλιώς κιννάβαρι), παντζάρια και παπαρούνες.

Σιγοβράζετε τα αυγά μαζί με ριζάρι ή κρεμέζι, λίγο ξίδι και νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε τα αβγά με 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, λίγο ξίδι και νερό.

Πράσινα αυγά

Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε 3 λίτρα νερό και στον ζωμό που θα μείνει, βράστε τα αυγά προσθέτοντας 1-2 κουταλιές ξίδι. Ανάλογα, μπορείτε να βράσετε μαϊντανό, τσουκνίδες ή τον φλοιό από καρύδια.

Κίτρινα αυγά

Τυλίξτε τα αυγά σε φλούδες ξερών κρεμμυδιών και στερεώστε τα τοποθετώντας τα μέσα σε καλσόν και δένοντάς τα κόμπο. Βράστε τα με νερό και λίγο ξίδι. Κίτρινο χρώμα δίνουν ακόμη ο κρόκος Κοζάνης και το οικονομικό υποκατάστατό του, ο κουρκουμάς. Βράστε 5 κουταλιές κουρκουμά με νερό και 1-2 κουταλιές ξίδι. Στο διάλυμα, που προκύπτει, σιγοβράστε τα αυγά, προσθέτοντας μία ακόμη κουταλιά ξίδι.

Μοβ – Μπλε αυγά

Για να πετύχετε αυτό το χρώμα, βράστε τα αυγά μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξίδι. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και βιολέτες για να δώσουν μωβ χρώμα στα πασχαλινά αυγά.

Πορτοκαλί αυγά

Πάπρικα, σκόνη τσίλι και το διάλυμα από φλούδες ξερών κρεμμυδιών δίνουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Το ξίδι και σ’ αυτήν την περίπτωση αναδεικνύει και σταθεροποιεί το χρώμα.

Ρούλα Γιακοπούλου (ethnos.gr)

(Visited 412 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*