Χρυσοί Σκούφοι 2021: «Πρωταθλητής» στην υψηλή γαστρονομία το Νότιο Αιγαίο

Newsroom
16/09/2021 11:56
 
 
 

 

Κυριάρχησαν, για μια ακόμη φορά, φέτος τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου στη λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2021, με την Περιφέρεια να παραμένει σταθερά πρωταθλήτρια στην υψηλή γαστρονομία.

Η τελετή είχε έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Παρόντος του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου – ο οποίος στην αντίστοιχη τελετή του 2019 είχε βραβευτεί για την κατάκτηση του τίτλου «Νότιο Αιγαίο, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» – και εκπροσώπων του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού κόσμου της χώρας, 17 συνολικά εστιατόρια από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απέσπασαν διακρίσεις και αναδείχθηκαν νικητές των επιδραστικότερων γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας, αριθμός που ισοδυναμεί σχεδόν με το ένα τρίτο των 55 συνολικά βραβευθέντων εστιατορίων σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά.

Ειδικότερα, 6 συνολικά εστιατόρια από το Νότιο Αιγαίο τιμήθηκαν με Χρυσό Σκούφο, στο σύνολο των 23 βραβευμένων, ενώ 10 ακόμη απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, από τα 31 που βραβεύτηκαν σε όλη τη χώρα. Η κατηγορία Top Notch καθιερώθηκε από πέρυσι, ως ένα νέο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, για τα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών.

Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε ο Γιάννης Στάνκογλου.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο εκδότης του «Αθηνόραμα» Δημήτρης Ηλιόπουλος και εκπρόσωποι του γαστρονομικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

«Μεγάλη η χαρά και η περηφάνια να συμμετέχεις στην τελετή βράβευσης των Χρυσών Σκούφων 2021 και 16 βραβεία να πηγαίνουν σε εστιατόρια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Santoro, Bill & Coo, Alali, Lauda, Selene, Lycabetttus, Hλιοβασίλεμα, Grandma’s, Petra, Beef Bar, Kensho, Mαραθιά, Mikrasia Santorini, Mikrasia Mykonos, Naos και Jackie O Beach, είναι τα εστιατόρια νησιών μας που βραβεύτηκαν.

Το φαγητό μας, είναι στοιχείο της ταυτότητας και της προσωπικότητας των νησιών μας, είναι συστατικό της επιτυχίας των νησιών μας στον τουρισμό, είναι εμπειρία που ψάχνει και αναγνωρίζει ο επισκέπτης μας.
Μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά η υποστηρικτική δουλειά στην Γαστρονομία που σταθερά κάνουμε στην Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια και στην οποία πίστευα από τα χρόνια ακόμα που υπηρετούσα το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Γιατί, φέρνει αποτελέσματα. Γιατί, δημιουργεί ρεύμα που προσελκύει νέους και νέες. Γιατί, μας ανεβάζει ψηλότερα. Συγχαρητήρια σε όλους!»

Οι Χρυσοί Σκούφοι είναι τα μοναδικά ελληνικά βραβεία γαστρονομίας και απονέμονται στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας από το περιοδικό Αθηνόραμα Ο θεσμός, με αφετηρία το 1992, καταγράφει συνεχή παρουσία στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα και θεωρείται έγκυρος και καταξιωμένος, τόσο από τους επαγγελματίες του χώρου όσο και από το κοινό. Η ύπαρξη του έχει λειτουργήσει καταλυτικά σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας των εστιατορίων της χώρας. Αποτελεί την γενεσιουργό αιτία για την εξέλιξη των σεφ μέσα από την ευγενή άμιλλα και συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της εθνικής μας κουζίνας και την εκπαίδευση του κοινού.
Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.

Ποια εστιατόρια των Κυκλάδων βραβεύθηκαν

Lauda
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. Andronis Boutique Hotel
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Andronis Luxury Suites»
Σεφ: Γιώργος Δόσπρας
Σύμβουλος Σεφ: Emmanuel Renaut

Lycabettus Restaurant
15,5/20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. Andronis Luxury Suites
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Andronis Luxury Suites»
Σεφ: Νίκος Λειβαδιάς

Σελήνη
15,5/20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά, Ξεν. Katikies Garden – Παλιά καθολική μονή Λαζαριστών, Φηρά Σαντορίνη
Ιδιοκτήτης: Ξεν. katikies Garden
Σεφ: Χάρης Νικολούζος

Grandma’s
15/20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Ίος – Χώρα, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»
Σεφ: Αλέξανδρος Λέπεσης , Σωτήρης Ευαγγέλου

Petra Restaurant
15/20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. Canaves Oia Suites
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Canaves Oia Suites»
Σεφ: Σπύρος Κασελούρης
Executive Σεφ: Τάσος Στεφάτος

Santoro
15/20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, Ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection»
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Grace hotel Santorini Auberge Resorts Collection»
Σεφ: Γιάννης Κουτσοπεράκης
Σύμβουλος Σεφ: Jean Charles Metayer

Top Notch 2021

Alali
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ακρωτήρι, Ξεν. «Astarte Suites», Καλντέρα-Ακρωτήρι
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Astarte Suites»
Σεφ: Άνταμ Κοντοβάς , Μάνος Ρεγκούκος

BeefBar Mykonos
Κρέας
Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Bill & Coo Coast Suites »
Σεφ: Ντίνος Φωτεινάκης

Ηλιοβασίλεμα
Ψάρι – Θαλασσινά
Κυκλάδες – Σύρος – Γαλησσάς
Ιδιοκτήτης: Κώστας Μπουγιούρης
Σεφ: Κώστας Μπουγιούρης

Jackie O’ Beach
Beach Bar – Restaurant
Κυκλάδες – Μύκονος – Σούπερ Παραντάις
Ιδιοκτήτες: Carsten Stehr , Μιχάλης Σιγκούνας
Σεφ: Χριστόφορος Πέσκιας

Kenshō Psarou Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Ψαρού, Ξεν. KENSHŌ Boutique Hotels & Villas
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Kensho Psarou Beach Hotel »
Σεφ: Ιπποκράτης Αναγνωστέλης

Μαραθιά
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα, Άγ. Φωκάς
Ιδιοκτήτης: Μαρίνος Σουράνης
Σεφ: Μαρίνος Σουράνης , Στέφανος Μαραγκός

Mikrasia Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης, Ξεν. Katikies – MYKONOS
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Katikies Mykonos»
Σεφ: Άγγελος Μπακόπουλος

Mikrasia Restaurant Santorini
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. Katikies – Santorini
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Katikies Santorini»
Σεφ: Άγγελος Μπακόπουλος

Bill & Coo Gastronomy Project
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη Άμμος, Ξεν. Bill & Coo
Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge »
Σεφ: Ντίνος Φωτεινάκης

Naos
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Νικόλαου Νομικού
Ιδιοκτήτης: Naos Restaurant Bar
Σεφ: Σπύρος Αγιούς

(Visited 429 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*