Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια – Ροή αερίων μαζών από την Ουκρανία επηρεάζει την ατμόσφαιρα

Άκης Αξαόπουλος
03/03/2022 13:17
 
 
 

 

Χειμωνιάτικο θα είναι την επόμενη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας, καθώς αναμένεται επιδείνωση με πολικές αέριες μάζες να κατέρχονται από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αυτό σημαίνει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, αυξημένες είναι οι πιθανότητες να δούμε χιόνια γύρω από την Αθήνα.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα επηρεάσει και την ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο αυτό το κύμα ψύχους που φαίνεται να κατεβαίνει τις επόμενες ημέρες, πολύ πιθανό να μας βάλει και σε έντονες σκέψεις με δεδομένο την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά μας. Αυτό γιατί η ροή των αερίων μαζών τις επόμενες ημέρες θα είναι από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου και προφανώς μέρος των αερίων μαζών που θα φτάσουν στη χώρα μας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, θα περνούν και από την περιοχή της Ουκρανίας με ό.τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κι όχι μόνο.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Με διαδοχικές κακοκαιρίες αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας διατηρώντας το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό και την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα τη νέα εβδομάδα αναμένουμε περεταίρω επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με πολικές αέριες μάζες να κατέρχονται από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία και φέρνοντας τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με αυξημένες τις πιθανότητες να δούμε τα χιόνια ακόμη και γύρω από την πόλη της Αθήνας.

Και αν το χιόνι δημιουργεί σε αρκετούς ένα ευχάριστο συναίσθημα και κυρίως βέβαια στα παιδιά (αν και μετά τον τελευταίο χιονιά και τα προβλήματα που αυτός έφερε πολλοί ενδεχομένως να έχουν διαφορετική γνώμη), αυτό το κύμα ψύχους που φαίνεται να κατεβαίνει τις επόμενες ημέρες, πολύ πιθανό να μας βάλει και σε έντονες σκέψεις με δεδομένο την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά μας. Αυτό γιατί η ροή των αερίων μαζών τις επόμενες ημέρες θα είναι από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου και προφανώς μέρος των αερίων μαζών που θα φτάσουν στη χώρα μας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, θα περνούν και από την περιοχή της Ουκρανίας με ό.τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κι όχι μόνο.

Η ατμόσφαιρα διαθέτει μηχανισμούς κάθαρσης (υγρή-ξηρή εναπόθεση), όπου με αυτή τη διαδιακασία απομακρύνονται χημικά στοιχεία προς την επιφάνεια. Η υγρή εναπόθεση λαμβάνει χώρα όταν έχουμε βροχές, χιόνια κτλ ενώ στην ξηρή εναπόθεση τα στοιχεία αυτά απομακρύνονται με την κίνηση των αερίων μαζών. Τώρα σε ότι αφορά την συγκεκριμένη περιοχή, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι βρίσκεται εκεί και ποιος προφανώς είναι ο μεγαλύτερος φόβος όλων μας.

Στον επισυναπτόμενο χάρτη μας έχουμε σημειώσει με τα πορτοκαλί βέλη τη ροή των αερίων μαζών όπου με το βαθύ μπλε χρώμα αποτυπώνεται το κύμα ψύχους που αναμένεται να ξεχυθεί προς τη γειτονιά μας.
Μακάρι σύντομα να λάβει τέλος αυτός ο εφιάλτης του πολέμου που ζούμε ο οποίος θα αφήσει πίσω του πολλές δυσάρεστες συνέπειες για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον γενικότερα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε πόλεμο.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 547 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.