Καιρός: Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου «Π» – Οι «κόκκινες» περιοχές

βροχές και καταιγίδες
Newsroom
03/11/2023 01:02
 
 
 

 

Ο Νοέμβριος έφερε το φθινόπωρο με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να έχουν ήδη παρατηρηθεί στην Αχαΐα και την κακοκαιρία τύπου «Π» να πλησιάζει και προς τις άλλες περιοχές που θα επηρεάσει.

Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες αναμένονται- σύμφωνα με την ΕΜΥ- στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Σταδιακή επιδείνωση από το απόγευμα της Παρασκευής 3/11

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές ενώ τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Παράλληλα, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο, φτάνοντας τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (3/11) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (5/11) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (03-11-23)

α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο (04-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σαββατοκύριακο

Ο καιρός την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου σε Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Για το Σάββατο 4 Νοεμβρίου

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 25 με 27 και στα νησιά του Αιγαίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Για την Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και γρήγορη βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά με τοπικές βροχές από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες το βράδυ.

Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια.

Η πρόγνωση από το meteo.gr

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 περιμένουμε επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι στην Κέρκυρα και από το απόγευμα στην Ήπειρο, στα δυτικότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, και ενδεχομένως σε περιοχές των υπόλοιπων Επτανήσων και της Δυτικής Στερεάς. Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε τμήματα της Θράκης και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τη νύχτα προς Σάββατο, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 23, στην Ήπειρο από 12 έως 25 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 16 έως 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο Νότιο Αιγαίο και 5-6 μποφόρ στο υπόλοιπο Αιγαίου και στο Ιόνιο.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθεί αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25-26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23-24 βαθμούς.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 607 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*