Σαββατοκύριακο με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Τι συνιστά η Περιφέρεια

Newsroom
24/11/2023 17:51
 
 
 

 

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές προβλέπει για αύριο Σάββατο 25 Νοεμβρίου και για την Κυριακή 26 Νοεμβρίου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα και με το Λιμεναρχείο Νάξου, το Σάββατο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ, ενώ βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 26 Νοεμβρίου στα δυτικά και τη νύχτα στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο την Κυριακή θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση την νησιωτική χώρα όπου η μέγιστη θα φτάσει τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Τα Λιμεναρχεία Νάξου και Σύρου επαναλαμβάνουν, ακόμη, ότι οι αλιευτικοί σύλλογοι θα πρέπει να προνοήσουν για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών αλιέων μελών τους.

Κατόπιν των παραπάνω, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):
-Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
-Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.
-Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
-Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
-Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
-Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών), καθώς και σχετικές πληροφορίες με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, ενώ και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 158 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*