Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Emil: Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μπαίνει ο Μάρτιος

Newsroom
01/03/2024 03:41
 
 
 

 

Με άγριες διαθέσεις μπαίνει ο Μάρτιος με το σκηνικό που παρουσιάζει ο καιρός να αλλάζει, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές, τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού επικαιροποιήθηκε και σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένοντας τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (1/3) στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

Η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού θα συνεχιστεί έως το πρωί του Σαββάτου με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Οι άνεμοι στα ανατολικά και νότια πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού:

Την Παρασκευή (01-03-24)
α. Βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η ανατολική Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα οι Σποράδες, η Εύβοια και οι Κυκλάδες.
γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24)
Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

Μαρουσάκης: Νέα κακοκαιρία από την ερχόμενη εβδομάδα

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα της αυριανής ημέρας το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Το πέρασμα του μετώπου βροχών – καταιγίδων που τοπικά θα έχουν κι ένταση, όπως αποτυπώνεται από το προγνωστικό μας μοντέλο, όπου με τα πιο σκούρα χρώματα είναι οι περιοχές όπου θα δεχτούν μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα.

1. Κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα της αυριανής ημέρας το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο.

2. Το πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας θα είναι σύντομο με μια χρονική διάρκεια περίπου 24 – 36 ωρών.

3. Μπορεί το πέρασμα να είναι σύντομο, τα φαινόμενα όμως όπως φαίνεται και από τους χρωματισμούς, τοπικά θα εμφανίζουν ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο αριθμό κεραυνών.

4. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να επηρεάζονται κοντά στο μεσημέρι αύριο.

5. Το Σάββατο το μέτωπο των καταιγίδων θα περιοριστεί στα πιο ανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενίσει με τον καιρό να χαρακτηρίζεται γενικά σαν βελτιωμένος, παρόλα αυτά όμως το σύστημα αυτό κακοκαιρίας επειδή θα εμφανίσει καλή οργάνωση θα αφήσει πίσω του αστάθεια οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τοπικές βροχές αστάθειας.

6. Η Κυριακή θα είναι μια καλή ημέρα και με καλές θερμοκρασίες.

7. Από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά.

8. Ο Μάρτης εμφανίζει στα μακροπρόθεσμα στοιχεία καλά σκορ με διαθέσεις να καλύψει μερικά έστω από τα κενά τόσο του Φθινοπώρου όσο και του Χειμώνα που έχουν προηγηθεί και που στην ουσία είναι σα να μην ήρθαν ποτέ με εξαίρεση τις καταστροφικές – φονικές πλημμύρες που επηρέασαν με το καλημέρα του Φθινοπώρου τη Θεσσαλία.

Τσατραφύλλιας: Ισχυρές καταιγίδες το επόμενο 48ωρο

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει πως αναμένονται ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες 48 ώρες, παραθέτοντας ποιες περιοχές πρέπει να επιδείξουν προσοχή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

Ισχυρές καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία “EMIL” το επόμενο 48ωρο. Συγκεκριμένα μέγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι εξής περιοχές για αιφνίδιες πλημμύρες:

Σήμερα από τις 19:00 μέχρι το πρωί της Παρασκευής 1-3-2024:
Επτάνησα, Θεσπρωτία ,Ηλεία ,Αχαΐα , Τρίκαλα ,Καρδίτσα, Μακεδονία (Πιερία,Ημαθία, Πέλλα και δυτικότερα) ,Ευρυτάνια ,Αιτωλοακαρνανία.

Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Σάββατο πρωί 2-3-2024:
Λάρισα,Πιερία,Ημαθία, Πέλλα,Θεσσαλονίκη ,Χαλκιδική,Κορινθία,Κυκλάδες.

Στην Αττική θα υπάρξει ένα σύντομο πέρασμα ισχυρής νεροποντής μετά το μεσημέρι της Παρασκευής το οποίο λόγω των ιδιαιτεροτήτων της πόλης θέλει προσοχή.

Υ.Γ1 : Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.Επίσης θυελλώδεις θα πνέουν οι νοτιάδες στο Ιόνιο την Πέμπτη και την Παρασκευή στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο.

ΥΓ2 : Δεδομένου ότι η ονοματοδοσία των κακοκαιριών έχει σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και όχι τη σύγχυση ,
πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια βάση των οποίων αλλάζουν όνομα οι κακοκαιρίες.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 363 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*