Καιρός: Ο καύσωνας ήρθε για να κάτσει και τον Αύγουστο – Πάνω από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία

Newsroom.
16/07/2024 07:05
 
 
 

O ζεστός καιρός συνεχίζεται, λίγο ακόμα θα ανέβει η θερμοκρασία από την Τετάρτη, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Τουλάχιστον το μελτέμι συνεχίζει στο Αιγαίο στα 6 με 7 μποφόρ, δροσίζοντας τις Κυκλάδες, αυξάνοντας όμως και τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Την Παρασκευή καταιγίδες αναμένονται στη βόρεια Ελλάδα εκεί λίγο η θερμοκρασία θα πέσει.

Πιο αναλυτικά σήμερα Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 27 έως 38 με 39 βαθμούς. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι ασθενείς, το μεσημέρι νότιοι μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 39 βαθμούς.

Στις Κυκλάδες προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι Από βόρειοι  4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 35 βαθμούς.

Την Tετάρτη ο καιρός γενικά αίθριος. Το μελτέμι παραμένει στο Αιγαίο στα 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια εκεί στους 42 και πιθανόν τοπικά 43 βαθμούς.

Η νέα ανάλυση του Meteo/Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις καιρού.

Την ώρα που ο καύσωνας φαίνεται να μην έχει τέλος αυτόν τον Ιούλιο, οι προγνώσεις καιρού για τον Αύγουστο δεν δίνουν ελπίδες για ανάσες δροσιάς.

Ο επόμενος μήνας αναμένεται να είναι θερμότερος του κανονικού στη νοτιοανατολική Ευρώπη- συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο, επισημαίνει το Meteo.

Το 95% των διαθέσιμων σεναρίων δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία του Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να υπάρχουν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 βαθμών (45%) και 0-1 °C (36 %). Τέλος, 14% είναι η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 βαθμών Κελσίου.

Αυτή η πρόγνωση για τον καιρό τον Αύγουστο βασίζεται σε 300 πιθανά σενάρια από τα κέντρα: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα, επισημαίνει το Meteo, ενώ σκοπός τους είναι η εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, το Meteo σημειώνει ότι οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση, λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 10 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*