Η νέα ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας που αναμένεται στη χώρα
Για «δύο πρόσωπα του καιρού» κάνει λόγο στην ανάρτησή του για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο Θοδωρής Κολυδάς.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, την ώρα που η μισή χώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να φέρει σε αρκετές περιοχές πυκνές χιονοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες αλλά και πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει πως στην Κρήτη το σκηνικό θυμίζει άνοιξη.
Όπως διακρίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, σχολιάζοντας τη μεγάλη αυτή διαφορά, στη Φλώρινα που ήδη από το πρωί της χιονίζει, ο υδράργυρος δείχνει -2 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα στην Κρήτη το θερμόμετρο έχει «αγγίξει» τους 22 βαθμούς Κελσίου και στις Κυκλάδες σήμερα Δευτέρα θα φτάσει στους 19 βαθμούς Κελσίου.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φλώρινα, αύριο θα παραμείνουν κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
«ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ”. 20-(-2) =22°C η διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ #Ηρακλείου_Κρητης και #Φλώρινας. Μια συνήθης περίπτωση ψυχρής εισβολής για τους μετεωρολόγους, η οποία στο γενικό κοινό μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος.
Πρόγνωση από την Α. Τυράσκη
Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους.
Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, αλλά και στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ, ενώ έντονες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Ελλάδα, τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς και σε χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 8 με 9 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο νότιοι έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ σε αρκετές περιοχές θα κυμαίνεται γύρω στους μηδέν βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει έως 10 με 15, στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη έως 17 με 19 βαθμούς.
Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια είναι πιθανό να πέσουν στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση το βράδυ. Η θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι βόρειοι έως 5 μποφόρ, η θερμοκρασία από 1 έως 4 βαθμούς.
Και στις Κυκλάδες προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά τμήματα. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά βόρειοι με την ίδια ένταση, η θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο στα κεντρικά και νότια περιμένουμε αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές, καθώς και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι έως 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα, η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και τα νότια.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις