Τι προβλέπουν τα Μερομήνια για τον καιρό

κακοκαιρία Αγία Άννα
Άκης Αξαόπουλος
11/09/2019 12:05
 
 
 

 

Όπως κάνει τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος ο παρατηρητής καιρικών φαινομένων, Δημήτρης Τσούλης από τα Νέα Στύρα της Νότιας Εύβοιας δημοσίευσε τα Μερομήνια 2019-2020 μέσα από το neastyranews.gr

Tα Μερομήνια καταγράφουν τις «τάσεις του καιρού» για το συγκεκριμένο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλεψη όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κύριος Τσούλης.

Φθινόπωρο 2019

Διάστημα 14/9/2019-30/11/2019

Φθινοπωρινός καιρός αναμένεται πλησιάζοντας το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη (περίπου από τις 17/9). Το διάστημα αυτό αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες κατά διαστήματα, αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Βελτίωση του καιρού καθώς φθάνουμε στο τελευταίο πενθήμερο του και άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο Οκτώβριος ξεκινά με ήπιο και ζεστό καιρό κατά το πρώτο πενθήμερό του, ενώ υπάρχει πιθανότητα για άστατο και βροχερό καιρό, κατά διαστήματα, το δεύτερο πενθήμερο του μήνα. Πτώση της θερμοκρασίας το τρίτο πενθήμερο. Καλοκαιρία εν συνεχεία στα μέσα του μήνα. Το τελευταίο όμως δεκαήμερο του μήνα αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χιόνια στα πιο ορεινά τμήματα. Βελτίωση του καιρού περίπου από τις 28/10 και μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Νοέμβριος ξεκινά με ήπιο σχετικά καιρό και έτσι θα κυλήσει το πρώτο πενθήμερο. Βροχερό το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένονται βροχές και ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες . Μικρή βελτίωση μετά τα μέσα του μήνα και άνοδος της θερμοκρασίας . Αλλαγή του καιρού περίπου από τις 23/11 με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού το τελευταίο πενθήμερο του Νοέμβρη με πολλές βροχές στα πεδινά, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, ενδεχομένως ακόμη και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.

Χειμώνας 2019-2020

Διάστημα 01/12/2019 – 29/02/2020

Ο Δεκέμβρης ξεκινά με σχετικά χειμωνιάτικο καιρό το πρώτο πενθήμερο και με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού το δεύτερο πενθήμερο του μήνα και σχετική άνοδο της θερμοκρασίας. Σημαντική επιδείνωση του καιρού λίγο πριν από τα μέσα του μήνα (12/12) με πολύ ισχυρές βροχές, αρχικά στα πεδινά, και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εν συνεχεία, το διάστημα 15-17/12, τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλά υψόμετρα της κέντρο-ανατολικής χώρας. Ο καιρός στη συνέχεια θα βελτιωθεί αλλά για σύντομο σχετικά διάστημα. Από τις παραμονές των Χριστουγέννων, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά τα Χριστούγεννα, ενώ καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου τα χιόνια αναμένεται να φθάσουν και σε πολλές πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας.

Ο Ιανουάριος ξεκινά κατά την πρώτη βδομάδα του με πολύ κρύο καιρό και με χιόνια κατά διαστήματα ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας. Στη συνέχεια του μήνα, σχετικά βελτιωμένος ο καιρός, αλλά με κρύο. Βελτιωμένος προς τα μέσα του μήνα (αλκυονίδες ημέρες ) το διάστημα 11-18/1. Επιδείνωση όμως αναμένεται καθώς πλησιάζουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με βροχές και στη συνέχεια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σταδιακά και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, το διάστημα 21-25/1.

Ο Φεβρουάριος φαίνεται να είναι ένας μήνας με λιγοστά φαινόμενα. Γενικά άνομβρος, με εξαίρεση το πρώτο και το τελευταίο πενθήμερό του, οπότε και θα έχουμε βροχές και χιόνια σε ορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Άνοιξη 2020

Περίοδος 01/03 – 31/05/2020

Ο Μάρτιος ξεκινά με κρύο καιρό και με λίγα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της πρώτης βδομάδας, βροχές και χιόνια κυρίως στα ορεινά. Ο καιρός θα βελτιωθεί στη συνέχεια και μέχρι περίπου τα μέσα του μήνα, δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο. Σημαντική επιδείνωση αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες και έντονα φαινόμενα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται βροχές και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρο-ανατολικής χώρας.

Ο Απρίλης ξεκινά με κρύο καιρό και με κάποια φαινόμενα, ωστόσο στη συνέχεια βελτιώνεται. Βροχερός θα είναι ο καιρός περίπου στα μέσα του μήνα, και ακόμη πιο άστατος θα είναι το διάστημα 18-25/4, με βροχές και καταιγίδες.

Ο Μάιος ξεκινά με βελτιωμένο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας -σημαντική κατά το πρώτο δεκαήμερο-ενώ δεν αναμένονται φαινόμενα. Λίγες μπόρες προς τα μέσα του μήνα, όμως γενικά θα είναι άνομβρος μήνας.

Καλοκαίρι 2020

Περίοδος 01/06-31/08/2020

Με πολύ ζεστό καιρό για την εποχή ξεκινά ο Ιούνιος, κάποιες μπόρες απ τα μέσα του μήνα και μετά, πρώιμο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου.

Ο Ιούλιος αρχικά ίσως άστατος τη πρώτη βδομάδα, εν συνεχεία πολύ ζεστός στα όρια του καύσωνα το δεύτερο δεκαήμερο του, ενώ για το υπόλοιπο του μήνα αστάθειες και ενισχυμένο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου.

Ο Αύγουστος πολύ ζεστός αρχικά το πρώτο δεκαήμερο, εν συνεχεία μελτέμι πολύ ισχυρό για το υπόλοιπο του μήνα καθώς και πτώση της θερμοκρασίας και αστάθειες κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2018, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η τάση-πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές: κεντρική-ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες.

Μπορεί να υπάρξει λόγω μακροπρόθεσμης πρόβλεψης σχετική απόκλιση κάποιων ημερών στις ημερομηνίες που παρουσιάζονται.

Διαστήματα χρονικά που δεν αναφέρονται στο κείμενο είναι λόγω μη παρατήρησης το ανάλογο χρονικό διάστημα που διεξάγετε η παρατήρηση.

Τα μερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να αντικαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.

 

(Visited 409 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*