Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Ισχυρή κακοκαιρία με βροχές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Newsroom
07/11/2019 02:12
 
 
 

 

Ισχυρή κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες με διάρκεια έως την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές θα είναι έντονα και κατά τόπους θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης του διημέρου. Με έντονες αποχρώσεις καλύπτονται οι περιοχές που περιμένουμε να επηρεαστούν από τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Πέμπτη

Την Πέμπτη 07/11, κατά το πρώτο μισό της ημέρας, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Βόρειο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπείρου, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κέρκυρα. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδα, αποκτώντας έντονο χαρακτήρα, ενώ κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Από αργά το βράδυ το μέτωπο των καταιγίδων αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα.

Παρασκευή

Την Παρασκευή 08/11, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης) , στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βορειοανατολική χώρα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους προβλέπονται:

  • Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στην Ήπειρο (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και πιθανώς στη δυτική Στερεά.
  • Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης

Ο καιρός της Πέμπτης σε Κυκλάδες, Κρήτη (από την ΕΜΥ)

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Κρήτη όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Σε πλήρη ετοιμότητα Πυροσβεστική και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Από την Πυροσβεστική και ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες ώστε:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε έκτακτο tweet που δημοσίευσε την Τετάρτη η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

(Visited 491 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*