Κακοκαιρία “Ετεοκλής”: Βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες 9-10 μποφόρ

Άκης Αξαόπουλος
13/12/2019 16:44
 
 
 

 

Η κακοκαιρία “Ετεοκλής” θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα, το Σάββατο, με κύρια χαρακτηριστικά, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Συγκεκριμένα, το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε κατά της διάρκεια της Παρασκευής στην Αδριατική έχει αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες χθες.

Σύμφωνα με το meteo.gr βροχές θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ από το πρωί θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως το πρωί του Σαββάτου στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των δυτικών και βορειοδυτικών ηπειρωτικών. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα σημαντικότερα φαινόμενα του «Ετεοκλή».

Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο Αιγαίο έως 9 και πιθανώς κατά τόπους στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο έως 10 μποφόρ. Σταδιακά όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ και θα πνέουν από βόρειες έως δυτικές διευθύνσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν γρήγορα από νοτιοδυτικούς σε βορειοδυτικούς και θα φτάνουν τα 8 και πρόσκαιρα κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα προκαλέσουν υψηλό κυματισμό και ενδεχομένως προβλήματα. Στο σχετικό χάρτη μπορείτε να δείτε τις περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ το Σάββατο.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε και η ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (13-12-2019)

Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και από τη νύχτα στην Κρήτη.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (14-12-2019)

Εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, αναμένεται να επηρεαστούν:

Α) από τις πρώτες πρωινές ώρες η ανατολική Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η δυτική Μακεδονία,

Β) από τις πρωινές ώρες η ανατολική Στερεά και οι Κυκλάδες,

Γ) από το μεσημέρι η Εύβοια, οι Σποράδες, η Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη

Δ) από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα δυτικά, από το απόγευμα σταδιακά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τη νύχτα βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019).

2. Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν:

Α) στα δυτικά από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (13-12-2019), νότιοι νοτιοδυτικοί 8, που τη νύχτα θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο τα 10 μποφόρ και σταδιακά από τις πρωινές ώρες

του Σαββάτου (14-12-2019) θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ.

Β) στα ανατολικά από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019), νότιοι 8, που στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

3. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν το Σάββατο (14-12-2019) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, μέχρι το απόγευμα.

Ο καιρός σε Κυκλάδες, Κρήτη το Σάββατο (ΕΜΥ)

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στην Κρήτη και γρήγορα στις Κυκλάδες. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και γρήγορα τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Πιθανότητα ισχυρών φαινομένων στην Αττική

Από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες και στην Αττική, οι οποίες παρότι θα είναι σχετικά μικρής διάρκειας υπάρχει πιθανότητα να είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ.

(Visited 343 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*