Άνεμοι 12 μποφόρ σάρωσαν την Απείρανθο Νάξου – Ο καιρός την παραμονή Χριστουγέννων

Newsroom
24/12/2019 02:24
 
 
 

 

Σε… χριστουγεννιάτικο mood εξακολουθεί να κινείται ο καιρός. Η θερμοκρασία πέφτει, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, θα φτάσουν και σήμερα έως τα 9 μποφόρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo.gr οι μέγιστες ριπές των πολύ θυελλωδών νοτιάδων στο Αιγαίο τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν στη Νάξο και συγκεκριμένα στο χωριό Απείρανθος όπου οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 118 km/h (δηλαδή 12 μποφόρ)! Στο Πόρτο της Τήνου οι άνεμοι έπνεαν με 103 km/h (11 μποφόρ) και στη Σαντορίνη 87 km/h (9 μποφόρ).

Ο καιρός την Τρίτη (Παραμονή Χριστουγέννων)

Πιο αναλυτικά όπως προβλέπει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα και θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, περιμένουμε την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019. Μέχρι νωρίς το πρωί βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τοπικά στα δυτικά και νότια, συνοδευόμενες από παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά τα φαινόμενα γρήγορα θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 9 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 2 έως 12 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στην Ήπειρο και την Κεντρική Ελλάδα, από 8 έως 15 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 8 έως 15 στα νησιά του Ιονίου και από 9 έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους 8 έως 9 μποφόρ, με προοδευτική μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Ο καιρός την Τρίτη σε Κυκλάδες, Κρήτη (πρόβλεψη της ΕΜΥ)

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

5000 κεραυνοί σε Ελλάδα και Ιταλία

Πλούσια κεραυνική δραστηριότητα εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της Δευτέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως τις 19:15 το βράδυ καταγράφηκαν 5000 κεραυνοί στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ιταλίας και της Ελλάδας.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική τους κατανομή.

Παράλληλα, αξιόλογες ήταν οι βροχοπτώσεις στη χώρα μας με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, ενώ οι ριπές των πολύ θυελλωδών νοτιάδων στο Αιγαίο ξεπέρασαν την ταχύτητα των 110 km/h.

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε τις ωριαίες καταγραφές του συγκεντρωτικού ύψους βροχής των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr το διήμερο 22-23 Δεκεμβρίου 2019.

 

(Visited 1.113 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*