Διήμερο καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων στις Κυκλάδες – Οδηγίες από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Newsroom
19/11/2020 10:41
 
 
 

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα στις Κυκλάδες, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, ωστόσο, αναμένεται να εξασθενήσουν στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι της Παρασκευής και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ειδικότερα, για σήμερα Πέμπτη στις Κυκλάδες προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά με εξασθένηση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά μέχρι και τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Το ίδιο σκηνικό καιρού αναμένεται να επικρατήσει και αύριο, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικές βροχές και καταιγίδες και ανέμους που θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρακαλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

*Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.

*Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

*Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

*Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.

*Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

*Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

*Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

*Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

*Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς κι από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών), όπως επίσης και σχετικές πληροφορίες με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση.

Επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές που περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. (στον σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf).

(Visited 157 times, 1 visits today)